Roșia Montană. T.Meleșcanu: Am prezentat Comisiei informații despre cetățeni străini care au avut un interes în activitatea de lobby

Data publicării:
teodor melescanu mediafax

Actualizare 15.30. Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a explicat, la ieșirea de la audierile din comisia specială de control a activității serviciului, că a răspuns întrebărilor parlamentarilor și că, în cazul unor întrebări punctuale, specialiștii vor revedea cele aproximativ 50 de documente pe care instituția le-a supus atenției aleșilor.

Potrivit legii 51/1991 competențele Serviciului de Informații Externe în materie de securitate sunt legate stricte de culegerea de informații externe, a precizat Teodor Meleșcanu.

„Au fost puse o serie de întrebări punctuale. Noi am prezentat ceeea ce am făcut, precizând foarte clar că acționăm fie la cerere directă, fie în cazul în care este prevăzut prin programul național de informații. Am prezentat că am prezentat câteva zeci de informări în perioada 2002-2013 pe tema Gold Corporation, a exploatării de la Roșia Montană. Fie ca informații distincte, fie ca părți ale unor informări referitoare la resursele minerale ale României”, a spus Teodor Meleșcanu, directorul SIE.

El a adăugat că pentru o serie de întrebări ale Comisiei speciale SIE va reveni cu precizări.

„Am încercat să ne structurăm pe cererile comisiei, ce guverne, ce entități, ce mijloace de presă au fost implicate din străinătate în acest proiect, fie în favoarea proiectului, fie împotriva proiectului”, a mai spus directorul SIE.

Teodor Meleșcanu a precizat că în perioada 2002-2013 sunt într-un număr de 50 de informări.

Întrebat dacă RMGC are bonitate, Meleșcanu a afirmat că problemele de bonitate sunt de competența Ministerului Economiei.

„Singurele lucruri pe care le putem cerceta este în ce măsură o asemenea investiție poate să aibă implicați asupra securității naționale în sensul că se investesc bani din trefic de droguri, din spălare de bani sau că anumite servicii interesate finanțează societăți de acest tip”, a menționat Teodor Meleșcanu.

Directorul SIE a spus jurnaliștilor că a menționat Comisiei „câteva dintre aceste cazuri”.

Teodor Meleșcanu a mai spus că SIE nu are capacitatea de a spune dacă au fost implicați politicieni sau persoane publice din România, dar că „în general, țările vecine și prietene” s-au implicat pro și contra proiectului, pentru că ele sunt cele mai afectate de problemele ecologice.

„Am prezentat Comisiei informații despre alți cetățeni care au avut un interes în activitatea de lobby”, a declarat Teodor Meleșcanu.

El a precizat că nu poate spune dacă au fost speculații bursiere pe proiectul Roșia Montană, însă, dacă se solicită asemenea informații de către Comisie, SIE poate să facă o astfel de cercetare.

În ceea ce mă priveşte (...) nu am primit niciodată, de când sunt prim-ministru, vreo informaţie privind comiterea unei fapte penale sau ilegalitate legate de acest proiect. Dacă preşedintele României, în ultimii 9 ani de când stă pe la Cotroceni, a primit asemenea informaţii, sunt convins că, fiind un om democrat şi onest, vă va spune”, a comentat premierul Victor Ponta afirmațiile lui Teodor Meleșcanu.


Actualizare 14.24. Șeful SIE, Teodor Meleșcanu, a intrat la audieri în comisia specială de control din cadrul Parlamentului.

„Dialogul nostru cu Parlamentul e comisia de control a SIE. (...) Eu mă duc unde mă cheamă. Toate (informațiile despre Roșia Montană – n.r.) sunt clasificate, deci nu vă pot spune nimic”, a declarat Teodor Meleșcanu.

El a declarat că au fost făcute „câteva zeci de informări” pe această temă, „care au fost transmise beneficiarilor” în perioada 2002-2013.

Întrebat de jusrnaliști cui au fost trimise aceste informări, șeful SIE a precizat că este vorba despre președinte, prim-ministru și miniștrii economiei.

Comisia specială a Parlamentului privind activitatea SIE a invitat la o ședință conducerea serviciului pentru a discuta subiectul Roșia Montană.

Conducerea comisiei de specialitate dorește să lămurească o serie de informații apărute în spațiul public, respectiv posibile acte de corupție în legătură cu acest proiect, sau dacă există interese externe în legătură cu acesta.

Audierea conducerii SIE vine în contextul în care în urmă cu aproximativ 30 de minute, în comisia specială privind Roșia Montană se propusese să nu mai fie invitați la audieri șefii principalelor servicii secrete, SRI și SIE, pentru că nu ar fi de competența acesteia, ci să fie chemați în comisiile de specialitate.

Ulterior, șefii comisiilor ar urma să le prezinte concluziile colegilor din comisia specială pentru Roșia Montană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri