Contractele lui Darius Vâlcov

Data publicării:
prina-minel-536

O poveste clasică, cu bani publici, zeci de milioane de euro, care s-au dus pe apa sâmbetei. Este ceea ce cred procurorii anticorupţie că s-a întâmplat în dosarul care-l vizează pe Darius Vâlcov. În 2007, pe când era primar la Slatina, municipalitatea a fost unul dintre „fondatorii” Companiei de Apă Olt, alături de Consiliul Judeţean şi alte consilii locale din regiune. Iar printre membrii conducerii firmei se afla şi actualul primar de Slatina, Minel Prina.

Primarul din Slatina, în arest la domiciliu

Din 2009, firma începe să atribuie lucrări de instalare a reţelelor de apă şi canalizare: în total, 13 contracte de peste 66 de milioane de euro. Localnicii aşteaptă însă şi astăzi apa la robinet.

În trei ani s-au realizat 40% din lucrări, iar din 2012 oamenii spun că s-au întors în lumea a treia pentru că nu au nici canalizare și nici drumuri. Disperarea oamenilor a făcut ca primăria Scornicești să acționeze în instanță Compania de Apă Olt pentru a putea asfalta, chiar dacă lucrările la conducta de apă nu este gata.

În loc să se scurgă apa, așa cum a fost întotdeauna de când m-am născut, ei au făcut panta în partea cealaltă, invers”, spune un localnic.

Cătălin Davidescu, primar Scornicești: Mă bucur că aceste aspecte au ieșit la suprafață, poate în acest fel lucrările din oraș vor fi finalizate și vom avea drumuri pe care să circulăm, pentru că pe noi nu ne mai interesează canalizarea, ne interesează să putem să circulăm.

DNA: Darius Vâlcov primea mită în pungi de plastic. Se întâlnea cu suspecții în cimitir

Surprinzător, în cazul acestor contracte, pe portalul de licitaţii electronice nu apare numele câştigătorilor. Cert este însă că în teren, de lucrări s-au ocupat, printre alții: Tehnologica Radion, al cărei patron e acuzat că vărsa comisioane consistente în buzunarele oficialilor locali cu care „colabora” şi o societate din Botoşani, apropiată de PDL, partid din care făcea parte, în acel moment şi Darius Vâlcov. Coleg de partid cu primarul era şi directorul de atunci al Companiei de Apă, Gheorghe Buică. El neagă şi azi orice neregulă.

Gheorghe Buică, fost director Compania de Apă Olt S.A.: Licitațiile au fost căștigate de firme din Germania. Nu știu. Nu știu. Eu nu am intervenit în niciun fel, înţelegeţi?

Procurorii susțin însă că licitațiile au fost trucate, şi chiar la ordinul actualului ministru de Finanţe. Ei fac o legătură directă între momentele în care Compania de Apă făcea plăți pentru lucrări şi cele în care intrau bani în conturile lui Darius Vâlcov. Comisionul standard al primarului ar fi fost 20% din valoarea fiecărei plăți. Fostul director al firmei de apă susţine că nu ştia nimic.

Gheorghe Buică, fost director Compania de Apă Olt S.A.: Nu, nu... nu cred aşa ceva! În niciun caz, nu am cunoştintă de lucrul acesta!

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012, cand și-a dat demisia din PDL şi s-a înscris în Partidul Social Democrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri