Controversele în care a fost implicată familia Băsescu

Data publicării:
IoanaBasescu

Achiziţia unui apartament într-o vilă interbelică din strada Mihăileanu din Bucureşti este unul dintre cele mai mari scandaluri în care este implicat Traian Băsescu. Preşedintele a fost acuzat de abuz în serviciu după ce, în 2003, în calitate de primar al Capitalei, a primit acordul instituţiei de a cumpăra apartamentul de 370 de metri pătraţi în care locuia cu chirie. Imunitatea de care beneficiază şeful statului a întrerupt ancheta în acest caz, până după terminarea mandatului.

Din câte știu, nu am niciun dosar penal. Acel dosar a fost închis pentru că am dobândit apartamentul - nu-i vilă, nu-i nimic, e un apartament -, l-am dobândit legal, după ce primisem notificarea să părăsesc apartamentul din strada Mareșal Prezan”, spunea preşedintele Traian Băsescu.

Scandalurile imobiliare din familia preşedintelui continuă cu apartamentul de lux al fiicei sale, Ioana Băsescu. Despre aceasta s-a spus că deţine o locuinţă pe care îi era imposibil să şi-o permită din veniturile declarate. Complexul în care se afla apartamentul este deţinut de afaceristul Puiu Popoviciu, acuzat de fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionare unor terenuri la un preţ subevaluat.

„Deci fiica mea şi-a cumpărat corect apartamentul, are un birou închiriat corect, este notar public, nu e nicio problemă cu apartamentul şi l-a cumpărat din banii ei, după ce vânduse casa din Corbeanca, unde stătuse cu Bodo, după ce s-a despărţit. Unde-i problema?”, explica Traian Băsescu.

Un alt scandal în care a fost implicată Ioana Băsescu este cel al achiziţionării terenurilor de la Nana, din judeţul Călăraşi. În toamna anului trecut, Ioana Băsescu a cumpărat 290 de hectare de teren, cu aproape un milion de euro, bani împrumutaţi de la bancă. O comisie de anchetă parlamentară a verificat modul în care s-au făcut achiziţiile de terenuri de la Nana. Cazul a ajuns şi la Parchet.

„Corpul de Control al primului ministru a constatat nereguli în achizia de teren a familiei mele la Nana. Eu vă rog aici pe voi, pe poliţişti, pe procurorul general, pe procurorul şef DNA, pe procurorul şef DIICOT, anchetaţi imediat şi dacă este încălcare de lege, să răspundă inclusiv preşedintele României”, spunea Traian Băsescu.

Președintele a trebuit să răspundă, în 2009, şi în legătură cu acuzaţiile aduse fratelui său Mircea Băsescu. Despre acesta apăruseră informaţii că ar fi fost în spatele unui transport ilegal de muniţie. Şeful statului a declarat atunci că fratelui său i s-a întins o capcană şi că, de fapt, se urmăreşte discreditarea unor instutuţii ale statului, care au capacitatea de a gestiona problemele de siguranţă naţională.

„Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă, s-ar putea să nu mai candidez. De duşmani te poţi apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate", spunea preşedintele.

O comisie parlamentară a cercetat şi acest caz şi concluzia a venit în octombrie 2009: operaţiunea s-a desfăşurat legal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri