Titus Corlățean pentru „The Washington Post”:  România își dorește o bază militară permanentă a NATO

Data publicării:
corlatean biden

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a declarat într-un interviu pentru „The Washington Post”amenințarea rusă este o realitate, iar România, ca reprezentant al flancului estic al NATO, are nevoie de sprijin. Subiectul sporirii prezenței americane în România – care pare să fie un nou motiv de neconcordanță între Cotroceni și Guvern - a fost readus în discuție.

(Ministrul de Externe Titus Corlățean (dreapta) s-a întâlnit la Washington cu vicepreședintele SUA, Joe Biden) sursa foto: mae.ro

„Așteptările noastre sunt în sensul unei prezențe militare americane mai susbstanțele în România și poate a unei baze militare permanente a NATO”, a declarat șeful diplomației americane într-un interviu publicat de prestigiosul cotidian american la rubrica „Opinii”. Răspunsul a fost dat în contextul în care ministrul român de Externe, care s-a aflat într-o vizită la Washington, a fost întrebat ce așteptări are din partea Statelor Unite, ținând cont de situația din Ucraina.

Întrebat dacă, în opinia sa, reacția Statelor Unite a fost slabă, Titus Corlățean a subliniat că „SUA au redescoperit importanța geostrategică a Europei de Est. Înainte, regiunea Asia-Pacific  era extrem de importantă pentru SUA”, a menționat șeful diplomației române. „Încurajăm Statele Unite să fie mai prezente în regiunea nostră. În ceea ce ne privește, România este în favoarea sporirii contribuției noastre la împărțirea sarcinilor Alianței și a contribuției noastre în materie de cheltuieli pentru bugetul apărării. Guvernul român a crescut bugetul pentru cheltuieli militare. Ținta noastră este de a ajunge până în 2016 la 2 la sută din PIB alocați bugetului apărării. Încurajăm alți aliați europeni să facă la fel”, a spus Titus Corlățean.

„Suntem interesați să avem o prezență militară americană mai substanțială în România. Suntem prima țară în care va fi desfășurat sistemul apărării antirachetă.  În 2015, sistemul va fi operațional. Suntem interesați să avem o puternică prezență politică, militară și economică a Statelor Unite în România”, a declarat ministrul român de Externe, întrebat ce vrea să obțină de la Statele Unite.

„Credeți să oficialii de aici sunt interesați?”, a vrut să știe jurnalista Lally Wayworth,  senior editor la „Washington Post”. „Cred că am sporit nivelul de interes la Washington. Suntem în favoarea unei prezențe militare americane mai substanțiale în România și acesta este mesajul meu”, a răspuns șeful diplomației române. „Și a fost bine primit?”, a întrebat jurnalista. „Amenințarea rusă este o realitate. România reprezintă flancul estic al NATO. Deci, avem nevoie de sprijin. Așteptările noastre sunt în sensul unei prezențe militare americane mai susbstanțiale în România și poate a unei baze militare permanente a NATO”, a răspuns Titus Corlățean.

În prezent, România are acorduri cu SUA pentru folosirea bazelor militare de la Kogălniceanu și Deveselu, însă ele nu au statut de baze militare permanente ale NATO în România.

Luna trecută, președintele Traian Băsescu spunea la Digi24 că în mod evident va avea loc o redistribuire a resurselor militare pe teritoriul Uniunii Europene, cu o concentrare mai puternică în țările de pe flancul estic, dar a dat asigurări că în România, prezența militarilor NATO se va situa în limite „rezonabile”. Șeful statului a sugerat că, personal, nu consideră necesară o suplimentare a efectivelor de trupe americane deja prezente pe teritoriul României.

Șeful statului a primit o replică săptămâna trecută, tot la Digi24, din partea președintelui Senatului. Călin Popescu Tăriceanu a spus că România are nevoie de o rescriere a strategiei de securitate națională, prin care să fie reconsiderate riscurile, în condițiile în care se constată că Rusia devine o amenințare în regiune. În acest context, al doilea om în stat vrea ca România să fie tratată pe picior de egalitate cu Polonia și țările baltice, unde NATO și-a consolidat prezența.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri