Corpul de control al premierului verifică achizițiile de dezinfectanți pentru spitale

Data publicării:
hol spital

Se va realiza o esantionare a produselor biocide, se arată într-un comunicat al Corpului de control. Premierul Dacian Cioloş anunţase că va trimite Corpul de control să verifice cât de siguri sunt dezinfectanţii folosiţi în spitale.

Scopul controlului este „verificarea tuturor aspectelor legate de obligațiile unităților sanitare publice cu paturi aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătății, în ceea ce privește achiziționarea de produse biocide și de servicii de curățenie și igienizare”.

Anunțul vine în urma dezvăluirilor făcute de junalistul Cătălin Tolontan privind concentrații diluate ale substanțelor cu care sunt dezinfectate spitalele, inclusiv sălile de operație, și pe care le folosesc medicii înainte de a intra în operație.

În acest caz s-a autosesizat şi Parchetul General, care va începe o anchetă.

Hexi Pharma, producătorul de biocide la care făcea referire ancheta de pe tolo.ro, arată într-un comunicat: „Hexi Pharma a demarat o anchetă internă pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariția acestei situații. Mai mult, până la elucidarea și rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorități și mass-media s-a oprit producția în fabrică, precum și orice distribuție”.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a lansat miercuri Planul de Combatere a Infecţiilor Nosocomiale. Ministrul Patriciu Achimaș Cadariu a explicat că planul urmărește creșterea capacității de diagnostic, prevenire și control al infecțiilor intraspitalicești, realizarea unui sistem eficient de raportare al infecțiilor nosocomiale și îmbunătățirea activității de supraveghere a infecțiilor.

Trei milioane de adulţi şi 800.000 de copii sunt internaţi în fiecare an în spitalele de stat din România. Potrivit unui studiu european, pacienţii din România sunt pe primul loc în clasamentul celor care nu scapă de bacteriile căpătate în spitale, cu niciun antibiotic cunoscut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri