Cum trăia în peșteră autorul atacului din Iași

Data publicării:
pestera2

Între timp, o armată de anchetatori a împânzit muntele Ţapul din localitatea suceveană Cârlibaba, locul unde timp ce cinci ani s-a refugiat bărbatul. Aceştia au urcat pe munte la casa improvizată a tânărului şi au ridicat de acolo mai multe materiale cu ajutorul cărora şi-ar fi confecţionat bomba. În plus, într-una din peşterile din apropiere au mai găsit un cartuş şi o grenadă, ambele inactive.

Bărbatul şi-a petrecut mult timp pe internet înainte de a-şi pune planul în aplicare. Aseară, înainte de a fi internat la Spitalul Socola, pentru expertiza psihiatrică, el le-a spus jurnaliştilor că a păstrat documente şi filmări pe un calculator.

Imaginile suprinse de camerele de supraveghere ale internet cafe-ului arată că, într-adevăr, bărbatul a petrecut, în noapte de 11 spre 12 iulie, mai bine de 10 ore în faţa calculatorului. Însă, potrivit unui angajat al internet-cafe-ului, informaţiile salvate iniţial pe computer se pierd la fiecare noua logare.

Trăia izolat

În ultimii cinci ani, bărbatul a stat izolat cinci ani la Cârlibaba, într-o peştere. În această perioadă, a scris mai multe cărţi despre păcatele lumii, dar şi despre timpul în care a stat închis la Socola.

„Cum aş putea oare să lupt împotriva acestei nedreptăţi pe care mi-o face lumea ? Adevărata mea problemă este teama asta de oameni. Am devenit un fel de animal sălbatic care nu suferă sa se apropie de oameni", scria bărbatul.

În locuinţa din vârful muntelui, tânărul avea aproape tot ce îşi dorea. Şi-a construit un pat, și-a adus aici un aragaz, și-a improvizat o sobă pe lemne şi avea chiar şi o unitate de calculator. Procurorii au găsit în casa tânarului mai multe materiale din care fusese confecţionată bomba. Acestea, dar şi hard diskul de la calculator şi cărţile scrise de fostul student de la Electrotehnică au fost ridicate de anchetatori. Într-o altă peşteră, au fost descoperite un cartuş şi o grenadă, ambele inactive.

În locuinţa mamei suspectului, anchetatorii au găsit DVD-uri cu montaje făcute de atentator. Bărbatul pusese cap la cap secvenţe din filme şi imagini religioase, pe care scrisese mesaje despre lume, Dumnezeu şi despre planul lui iniţial de atac.

Deşi a fost internat de 9 ori la spitalul de Psihiatrie Socola, atentatorul a fost luat de fiecare dată acasă pe răspunderea mamei sale, care promitea să aibă griă de fiul ei, cu toate că ştia că acesta nu îşi lua medicamentele.

Atentatorul de la Iaşi le-a spus poliţiştilor că a găsit obuzul de Paşte, pe un câmp din Suceava. În urmă cu două zile, a mers cu proiectilul în rucsac, peste 200 de kilometri, cu autocarul şi a pus în pericol vieţile tuturor celor pe lângă care a trecut.

Din spusele localnicilor, bărbatul a venit la Cârlibaba în 2007. Stătea mereu retras şi nu a creat probleme.

Unul dintre proprietarii la care bărbatul a stat în gazdă, înainte să plece în coliba de pe munte, spune că ştia de probleme sale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri