Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul său, Florin Cergan, arestaţi preventiv. Magistratul ar fi cerut mită un milion de euro

Data publicării:
DNA usa sigla 5365726-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei-1

A fost nevoie de avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru ca judecătoarea să fie reţinută şi apoi arestată. Avizul a venit după doar câteva ore, la fel de puţin ca decizia de arestare preventivă a magistraţilor de la Curtea de Apel. Personajele de care este legat numele judecătoarei sunt cunoscute atât de public, cât şi de poliţie. Una dintre figurile celebre cu care Veronica Cîrstoiu ar fi avut legături este Dinel Staicu.

Actualizare ora 23:44 Au fost emise mandate de arestare preventivă pe numele judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi pe numele fiului său, Florin Cergan.

Actualizare ora 20:00 Potrivit ultimei declaratii de avere, judecătoarea are două apartamente în Târgovişte, trei terenuri, iar anul trecut a încasat mai bine de 100.000 de lei din venituri salariale.

Numele Veronicăi Cîrstoiu apare şi în dosarul colegelor sale de la Tribunal, Antonela Costache şi Viorica Dinu, arestate pentru corupţie. Şi ele ar fi vândut libertatea celor acuzaţi pentru sume cu multe zerouri. Procurorii au interceptat discuţii ale acestor magistraţi.

Fragment din interceptările din dosar:

Antonela Costache: Da' tu la cine te-ai dus, la Antoaneta, pentru ăsta?",

Viorica Dinu: Da' a fost aşa: vorbim cu Veronica (n.n. judecătorul Veronica Cîrstoiu), ca să intre invers. (...)

Antonela Costache: Pentru că acuma, cu Veronica (n.n. judecătorul Veronica Cîrstoiu), a rămas că dă banii!".

Aşa stabileau judecătoarele cărui coleg să îi dea un anumit caz şi banii pentru ca cel care plăteşte să scape de închisoare. Procurorii l-au chemat la audieri în acest caz şi pe magistratul acuzat că ar fi primit peste un milion de euro, însă a dat declaraţii numai în calitate de martor.

_________________________

Actualizare 19.24 Procurorii DNA au emis pe numele judecătoarei Viorica Cîrstoiu o ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Judecătoarea și fiul său vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

_________________________

Actualizare 17.46. Secția pentru judecători a CSM a acordat procurorilor DNA avizul solicitat.

_________________________

Procurorii spun aceasta că ar fi cerut prin intermediari peste 1 milion de euro pentru a da o soluție favorabilă într-un dosar penal. În acest caz este implicat și fiul judecătoarei, care este deja reținut.

Veronica Cîrstoiu a făcut parte din completul de judecată care, acum doi ani, a decis anularea condamnării la închisoare primite de Dinel Nuțu Staicu.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii efectuează cercetări penale față de Veronica Cîrstoiu, judecător în cadrul Curții de Apel București, și fiul acesteia, Florin Cergan.

Judecătoarea este acuzată de luare de mită și complicitate de trafic de influență, iar fiul său este acuzat de complicitate la trafic de influență.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii efectuează cercetări penale față de Veronica Cîrstoiu, judecător în cadrul Curții de Apel București, Secția 1 penală, și fiul acesteia, Florin Cergan.

Judecătoarea este acuzată de luare de mită și complicitate de trafic de influență, iar fiul său este acuzat de complicitate la trafic de influență.

„Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmite de procurori rezultă că persoane interesate în soluționarea favorabilă a unor dosare penale, aflate pe rolul instanțelor de judecată, prin intermediar, au remis, în mai multe tranșe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 euro în scopul obținerii unor soluții favorabile în cauze penale”, se arată în comunicat.

Florin Cergan a fost prins în flagrant joi seara, în timp ce primea 50.000, bani pe care urma să îi remită mamei sale.

„Aceasta, la rândul său, potrivit înțelegerii cu persoanele implicate și interesate, urma să transmită această tranșă unuia dintre judecătorii învestiți cu judecarea uneia dintre cauzele respective”, se arată în comunicat.

În urma flagranului, procurorii l-au reținut pe Florin Cergan pentru 24 de ore și urmează să-l prezinte instanței cu propunere de arestare preventivă.

Florin Cergan este cercetat în stare de libertate într-un alt dosar. El este acuzat că a comis un accident în urma căruia trei persoane și-au pierdut viața.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri