Dan Radu Rușanu, „Nașul” finanțelor românești

Data publicării:
dan radu rusanu 5514610-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu-4

Dan Radu Rușanu este unul dintre cei mai influenţi oameni politici din lumea financiară din România ultimilor ani. A ocupat rând pe rând funcții importante în PNL și Parlament. Toate aveau legături cu finanțele: secretar de stat în Ministerul Finanţelor, preşedintele băncii de stat EximBank sau preşedinte al Comisiei de Politică economică al Camerei Deputaţilor.

Pentru că ar fi preferat să stea în umbră, Dan Radu Ruşanu ar fi ales să controleze instituțiile financiare importante prin intermediul unor persoane cu care avea legături apropiate: Daniel Chițoiu - fost viceprim-ministru, Laura Chiţoiu - director în cadrul ASF, Gelu Ştefan Diaconu - şeful Fiscului şi Doina Dascălu - actual vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

Cel mai important fin al lui Dan Radu Rușanu este Daniel Chițoiu, cel care a ocupat până acum câteva zile postul de vice-prim ministru și ministru al Finanțelor Publice. Cu ajutorul nașului său, liberalul Chițoiu ar fi reușit în ultimii ani să ajungă în posturi cheie din care se decide politica financiară a României: în 2012, pentru șapte luni, a fost ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, între 2008-2012 a fost membru în Comisia pentru buget-finanțe și bănci a Camerei Deputaților. De asemenea, în perioada aprilie 2007-decembrie 2008 a fost şeful Fiscului din România.

Soția lui Daniel Chițoiu, Laura Elena, a ocupat până acum câteva zile un post de conducere în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, instituție condusă chiar de Dan Radu Rușanu. Toți trei sunt anchetați de DNA pentru că ar fi fost membrii unui grup infracţional organizat. Laura Chiţoiu este acuzată că a trucat un concurs, soţul ei de abuz în serviciu, iar naşul Dan Radu Ruşanu de favorizarea celor doi.

„Soția mea lucrează la ASF din 2006, adică de nouă ani. A lucrat doar în mediul bancar și de asigurări. Deci, soția mea nu este o profitoare a regimului USL”, a spus în urmă cu câteva zile Daniel Chițoiu.

Un alt apropiat al liderului PNL este actualul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a cărui soţie, Mihaela Diaconu, face afaceri cu soția lui Dan Radu Rușanu.

Gelu Ștefan Diaconu a mai ocupat în ultimii ani un post de secretar de stat în Ministerul Economiei și un post de șef al Autorității Naționale Vamale. În momentul numirii ca şef la ANAF, el era cercetat pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, dar premierul Victor Ponta a anunţat că, atâta vreme cât nu există o condamnare, Gelu Ştefan Diaconu beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Cea de-a patra verigă a oamenilor lui Dan Radu Rușanu ar fi vicepreședintele Curții de Conturi, Doina Elena Dascălu. Şi ea ar fi înrudită cu Dan Radu Ruşanu şi a fost numită la Curtea de Conturi în 2008, la propunerea PNL. Între 2005 şi 2008 a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Promovarea pe bază de rudenie promovată de actualul preşedinte al Autorităţii Supraveghere Fianciară este susţinută şi de procurorii anticorupţie. DNA susţine că Dan Radu Rușanu a urmărit să impună în cadrul ASF anumite persoane și că a încercat să-și întărească propria putere în cadrul instituției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri