D. Chițoiu: T. Băsescu a intervenit pentru a-l menține pe Radu Ghețea la CEC. Președintele: Schimbarea pe motive politice ar provoca neîncredere în sistemul bancar

Data publicării:
chitoiu mdf

Actualizare 22.45. Președintele Traian Băsescu confirmă discuția cu ministrul Daniel Chițoiu. Președintele l-a avertizat pe ministrul de Finanțe să nu-l schimbe pe Radu Ghețea din funcția de președinte al CEC înainte ca mandatul acestuia să expire în 2014 deoarece schimbarea „nejustificată și pe criterii politice” ar provoca „neîncredere în sistemul bancar”.

Citiți mai jos declarația purtătorului de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea:

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, confirmă că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor Publice, domnul Daniel Chițoiu în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30. În cursul acesteia, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Bank, domnul Radu-Grațian Ghețea, înainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul președinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) – mandatul domnului Radu-Grațian Ghețea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivație temeinică este de natură a crea neîncredere în instituția bancară; (2) - domnul Radu-Grațian Ghețea deține, în prezent, și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, funcție rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu că schimbarea din funcție, nejustificată și tot pe criterii politice, a domnului Radu-Grațian Ghețea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc. Intervenția domnului președinte a fost făcută în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituția României.”

__________________________________

Răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor, Daniel Chițoiu a spus că președintele l-a sunat în urmă cu două-trei săptămâni, în condițiile în care statutul CEC Bank este în procedură de schimbare de statut.

Cred că domnul președinte Ghețea a dat fuga la domnul președinte Băsescu” pentru a nu fi schimbat în cazul în care se va schimba sistemul de conducere al CEC, a spus Daniel Chițoiu.

Ministrul a mai declarat că i-a spus președintelui că, în momentul în care se va lua o decizie privind CEC, „o să facem o evaluare a sistemului de conducere al CEC” și, în funcție de rezultatele acesteia, se va decide dacă Radu Ghețea rămâne sau nu în funcție”.

Premierul Victor Ponta a confirmat că a fost informat despre această discuție telefonică și s-a întrebat în ce calitate a dat acest telefon.

De asemenea, premierul s-a întrebat și „în ce calitate sună Traian Băsescu procurorii”, făcând referire la afirmația făcută de Traian Băsescu, potrivit căreia l-a sunat pe procurorul Lucian Papici, pentru a-i cere scuze că a fost implicat un scandal „din jocurile unui plagiator mincinos”.

Premierul și ministrul de Finanțe au făcut declarații de presă pentru a vorbi despre bugetul pe 2014 la numai câteva ore după ce președintele Traian Băsescu l-a atacat dur pe Victor Ponta, în condițiile în care mai mulți parlamentari PSD au cerut o comisie specială de anchetă în cazul terenului cumpărat de familia Băsescu în Călăraşi. Social-democraţi vor să verifice dacă DNA s-a implicat în tranzacţie şi a cerut instituţiilor statului date despre teren.

„Eu nu pot discuta cu un om care și-a clădit cariera pe furt intelectual, cu un om care a fost un procuror mediocru. Eu am fost un comandant de navă de vârf. Profesional, am fost un vârf în meseria mea și recunoscut ca atare. Deci nu ne leagă prea multe. El a plagiat, eu am muncit. El a fost mediocru, eu am fost un vârf profesional”, a spus Traian Băsescu.

Declarația ministrului Daniel Chițoiu vine după ce, joia trecută, Ioana Băsescu preciza că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro la CEC Bankl şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arăta Ioana Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri