România și China semnează acorduri de 8,5 miliarde de euro

Data publicării:
Li Keqiang - mfax crop

Actualizare 15.20. Premierul Chinei, Li Keqiang: „Am avut discuții fructuoase pe domenii ample cu premierul Victor Ponta, am ajuns la acorduri. El a prezentat rezultatele discuțiilor, am semnat o serie de documente majore în domenii ca energie, cultură, etc. Asta dovedește că cele două state vor avea o colaborare cu o vitalitate deosebită. Aș dori să transformăm prietenia tradițională într-un motor pentru colaborare pragmatică în toate domeniile. Să oferim o bază solidă de cooperare pentru toate domeniile de activitate. Prezența noastră aici dovedește că există o puternică încredere reciprocă politică între noi, semnarea documentelor privind ICR la Beijing și Institutul Confucius dovedește că această colaborare culturală e tot mai puternică. Acordăm prioritate dezvoltării, îmbunătățirii nivelului de trai.

Actualizare 15.10. Premierul Victor Ponta a susținut o declarație:. „Îi mulțumesc Chinei pentru decizia de organizare a summitului aici. China e un partener privilegiat, avem o relație de 65 de ani excelentă. Au avut loc schimbări politice, dar relația dintre noi a rămas la fel de apropiată și așa ne dorim și în viitor. Salut adoptarea a unei declarații privind aprofundarea cooperării bilaterale, este încă o dovadă a mersului pozitiv al relațiilor noastre, încă un pas către realizarea unui parteneriat cu adevărat strategic. Dincolo de relațiile politice excelente, am discutat despre relațiile economice. China e un partener comercial și economic important pentru regiune, dar potențialul e mai mare să dezvoltăm relațiile.

„În primele 9 luni ale anului exporturile României către China au crescut cu aproape 30%, dar prezența premierului la București va impulsiona pozitiv relațiile economice și proiectele concrete. Semnarea documentelor anterioare se referă la proiecte concrete în care putem coopera. E vorba despre energie, am semnat acorduri ce acoperă energia nucleară, pe bază de cărbune și regenerabilă din surse eoliene. Există proiecte concrete și potențial în infrastructură, produsele agroalimentare și IT. Azi am pornit pe un drum foarte important, de a avea un prim proiect în domeniul feroviar, pentru a avea și România o porțiune de cale ferată rapidă pe baza tehnologiei din China. Sunt convins, cu sprijinul premierului și al meu, că proiectul va prinde contur cât mai rapid”.

„Precizez că România vrea o relație specială cu China în cadrul regiunii și UE, mai multă cooperare între UE și China înseamnă avantaj pentru ambele părți și pentru România”.

Actualizare 14.55.Reprezentanți ai guvernelor chinez și român semnează mai multe memorandumuri economice, în valoare de 8,5 miliarde de euro.  „Nu avem motive de îngrijorare, dimpotrivă, sunt momente foarte bune pentru cetățeni”, a spus Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului. „Reconectarea României la piețele tradiționale, ce prezentam teoretic, se întâmplă și practic. Azi discutăm de China, ieri discutam de Turcia. UE poate fi deranjată de anumite devieri, noi considerăm însă că nu deviem de la logica economică, firească, a mersului lucrurilor din Uniune”, a subliniat el.„Ne-am dori ca planurile să se realizeze toate odată, dar putem vorbi de un început. Probabil le vom vedea rezolvate în timp, inclusiv pe baze concurențiale acceptate de UE. România știe să acționeze în normele și pe dimensiunile valorice ale Uniunii, a declarat el, adăugând: „La Varșovia UE nu s-a ofuscat prea rău că Donald Tusk a organizat o asemenea activitate”.

________________________

Premierul chinez, Li Keqiang, a fost întâmpinat pe aeroportul Otopeni de Victor Ponta. Pe aeroport s-au aflat și mai mulți miniștri ai României, printre care ministrul de externe Titus Corlățean, ministrul energiei, Constantin Niță, vicepremierul Liviu Dragnea. Urmează să fie semnate 13 acorduri și memorandumuri economice.

În afară de forumul economic cu delegații din 16 țări din Europa Centrală și de Est și din China, se împlinesc 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Populară Chineză și 10 ani de la semnarea parteneriatului cu Beijingul.

Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est, care se desfăşoară la Bucureşti - provoacă îngrijorare în cancelariile europene. Oficialii români au adoptat o strategie defensivă şi dau asigurări că nu există motive de îngrijorare. La summitul de la Bucureşti vor participa 16 prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est plus şeful Guvernului de la Beijing, dar şi 1.500 de oameni de afaceri - dintre care 300 din China.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, în primele 10 luni ale anului 2013.

Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri