Deputaţii din Comisia juridică au aprobat eutanasierea maidanezilor, dacă nu sunt adoptați în 14 zile

Data publicării:
cainia maidanezi mediafax-2

Deputaţii jurişti spun că au stabilit exact paşii de parcurs între momentul capturării unui câine şi momentul eutanasierii lui, care trebuie să fie ultima soluţie.

Avem 14 zile de la data capturării, apoi fiecare caz se analizează şi se emite o decizie în care se va stabili un termen la care se va proceda la eutanasiere în condiţiile legii şi ale Uniunii Europene. În funcţie de resursele necesare şi de locurile prevăzute în padoc, se va decide o anumită dată cu privire la eutanasiere. Legea aceasta, dacă va fi votată şi promulgată, va da posibilitatea unui primar, dacă are condiţii şi bani, să ţină câinii în padoc până când va cons uma resursele, sau să-l eutanasieze”, a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Acesta a precizat că atât adopţia cât şi revendicarea câinilor din padoc vor fi gratuite. În plus, explică deputaţii jurişti, reîntoarcerea câinilor maidanezi în teritoriu este exclusă. Raportul celor două comisii reunite va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, care este şi cameră decizională.

Discuţiile din comisiile reunite au durat şase ore. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a venit cu mai multe amendamente la Legea câinilor fără stăpân.

Dacă după şapte zile câinele nu este nici revendicat nici adoptat, atunci se eutanasiază. Dacă această lege nu iese şi încep nişte discuţii din acelea pe care le cunoaştem cu toţii, mergem către partea de referendum”, a declarat Sorin Oprescu.

Primarul general doreşte scoaterea din lege a prevederii care le dă voie câinilor să revină pe stradă. El cere reguli stricte pentru cei care vor să adopte animale şi sancţiuni pentru cei care îi abandonează. Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a reclamat practica mutării câinilor.

ONG-urile se opun eutanasierii

Reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor au respins categoric propunerile lui Sorin Oprescu.

În mod categoric ne opunem canicidului, exterminării în masă a unei specii. Dorim să treceţi acest proiect legislativ în forma Senatului, care răspunde solicitării Curţii Constituţionale”, a declarat Antonela Pascale, de la Asociaţia Cuţu-Cuţu.

În forma votată de Senat în martie anul acesta, câinii pot fi ţinuţi în adăpost 30 de zile şi, dacă nu mai sunt locuri, ei sunt readuşi în teritoriul de pe raza căruia au fost capturaţi. Senatorii au interzis eutanasierea, cu excepţia câinilor bolnavi incurabil şi a celor periculoşi.

Pentru această variantă au votat şi parlamentarii opoziţiei. Acest act normativ este în Parlament din 2007. Varianta PDL, în care animalele ar fi fost eutanasiate în 3 zile, a fost contestată de USL la Curtea Constituţională.

Mai mult, liderii USL au încheiat cu organizaţiile neguvernamemtale un acord prin care se angajau să nu permită eutanasierea câinilor în următorii 20 de ani. La începutul lui 2012, Curtea stabilea că doar maidanezii agresivi şi periculoşi pot fi eutanasiaţi şi că, în celelalte situaţii, trebuie consultată populaţia.

Ieri după-amiază, peste o sută de persoane au protestat în Parcul Izvor, pentru a doua zi consecutiv, şi au cerut ca pe străzile Capitalei să nu mai fie câini maidanezi. Oamenii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor, deşi există suport legal, şi au spus că se încearcă să se arunce responsabilitatea asupra lor, printr-un referendum pe care îl consideră inutil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri