Discuţii fără rezultat la Operă. Johan Kobborg: Această ţară nu are ministru al Culturii

Data publicării:
dancu la oprea captura

Alina Cojocaru a vrut să răspundă acuzaţiilor formulate de protestatari în ultimele două săptămâni: „Chiar credeţi că în România nu este un artist sau un colaborator care are salariu mai mare decât Johan?”

Răspunsul sălii a venit rapid: „Nu! Soţul dumitale, sau ce este, a ocupat doi-trei ani de zile un post care nu face parte din Constituţia....”

Dialogul, care nu ducea nicăieri, a fost oprit de vicepremierul Vasile Dîncu: „Ştim partea dumneavostră de adevăr, dar nu putem dialoga acum şi aici cu sala”.

Prezenţa vicepremierului a mai domolit puţin spiritele la Opera Naţională Bucureşti. Doar puţin.

Datorită atitutidinii şi a comportamentului din ultima vreme, atitudine datorită căreia ne-am simţit dispreţuiţi şi jigniţi, cuplul Alina Cojocaru - Johan Kobborg a devenit indezirabil pentru această instituţie”, spune mezzosoprana Oana Andra, prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti.

Vicepremierul a cerut lămuriri cu privire la adresa prin care lui Johan Kobborg i s-a interzis accesul în clădirea Operei şi pe care Alina Cojocaru a fost adăugată cu pixul. Unul dintre semnatarii notei interne, șeful departamentul de resurse umane, spune că nu el a completat lista.

Altcineva, nu eu. Nu noi, cei care am emis această hârtie. Este o notă de serviciu din 2015 prin care se dispune regulamentul de acces în instituţie. Un binevoitor sau răutacios a pus ceva cu pixul. Deci altcineva, nu e scrisul meu. Nici a colegilor cu care am semnat hârtia”, spune Constantin Şorop.

Alina Cojocaru a fost lasată astăzi să intre în instituţie, iar Johan Kobborg a preferat să rămână afară.

Aş fi plecat de mult dacă nu credeam că există speranţă pentru acest loc şi pentru această ţară”, spune artistul danez.

Întrebat ce s-a întâmplat după ce a discutat cu ministrul Culturii, Johan Kpbborg a răspuns: „Cred că a urcat un nivel mai sus problema pentru că eu nu consider că această ţară are acum un ministru al Culturii”.

Vicepremierul Vasile Dîncu le-a promis protestatarilor o anchetă la Opera din Bucureşti.

S-ar putea să nu găsim. Vă cer răbdare şi din partea dumneavoastră. Şi noi avem răbdare. Am vorbit şi cu preşedintele României şi cu premierul ca să găsim o soluţie. Fiindcă unii dintre dumneavoastră aţi vorbit despre lucruri care s-au făcut încălcându-se normele de eficienţă, de management, poate chiar de legislaţie, Corpul de control o să vină atunci într-una din zilele următoare”.

În faţa vicepremierului, protestatarii au contestat managementul fostei conducerii şi au cerut ca în fruntea Operei să fie instalaţi Tiberiu Soare şi Vlad Conta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri