Doi parlamentari și un fost senator au fost declarați incompatibili

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-2

Doi actuali parlamentari şi un fost senator au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate. Este vorba despre senatorul Valer Marian, deputatul Liviu Harbuz şi fostul senator Marian Iulian Rasaliu. 

 

 „Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Marian Valer (senator), Liviu Harbuz (deputat) și Marian Iulian Rasaliu (fost senator). Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcții și calități, contrar prevederilor legale”, arată comunicatul ANI.

Marian Valers-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, a deținut, simultan, calitatea de Senator în Parlamentul României și funcția de administrator în cadrul S.C. Nord Vest Press S.R.L. (în perioada 19 decembrie 2008 – 14 martie 2011) și S.C. Bonda Impex S.R.L. (19 decembrie 2008 – 12 iulie 2013).

Astfel, Marian Valer nu a respectat dispozițiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Calitatea de senator [...] este [...] incompatibilă cu funcția de [...] administrator [...] la societățile comerciale [...]”, și ale art. 16, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 96/2006, potrivit cărora „Calitatea de [...] senator este, de asemenea, incompatibilă cu: funcţia de [...] administrator [...] la societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990 [...]”.

De asemenea, Marian Valer nu a menționat calitatea de administrator la societățile comerciale NORD VEST PRESS S.R.L. și S.C. BONDA IMPEX S.R.L. în niciuna dintre declarațiile de interese depuse în calitate de senator, în perioada decembrie 2008 – iunie 2013, motiv pentru care Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Liviu Harbuz se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deţine, simultan, atât calitatea de Deputat în Parlamentul României, cât şi pe cea de comerciant persoană fizică autorizată, în cadrul „Harbuz Liviu Persoană Fizică Autorizată”.

Astfel, Liviu Harbuz nu a respectat dispozițiile art. 82, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Calitatea de deputat [...] este [...] incompatibilă cu [...] calitatea de comerciant persoană fizică”.

Marian Iulian Rasaliu s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Senator în Parlamentul României (2008-2012), a participat la concursul organizat în data de 1 octombrie 2010 de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) - Brașov, în vederea ocupării funcţiei publice de conducere de Șef serviciu al Serviciului Economic Recuperare Debite. În urma susținerii concursului, Marian Iulian Rasaliu a fost declarat „admis” și numit în funcția publică la data de 12 octombrie 2010, pe perioadă de timp nedeterminată.

Ulterior, la data de 13 octombrie 2010, Marian Iulian Rasaliu s-a suspendat din funcţia publică pe durata exercitării mandatului de senator, respectiv până la data de 19 decembrie 2012. La data participării la concurs, respectiv la data ocupării funcției publice de șef serviciu, acesta deținea deja o funcție publică – Senator în Parlamentul României.

Prin urmare, Marian Iulian Rasaliu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13.10.2010 (data suspendării din funcţia publică de Șef serviciu - Serviciul Economic Recuperare Debite - A.P.I.A.) – 19.12.2012 (data reluării activităţii în funcţia publică de conducere de şef serviciu). Astfel, Marian Iulian Rasaliu nu a respectat dispozițiile art. 81, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Calitatea de […] senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului”.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu excepția lui Liviu Harbuz, care nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris, Marian Valer și Marian Iulian Rasaliu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris în exercitarea dreptului la apărare, arată ANI.

Marian Rasaliu: „Dacă era incompatibilitate, nu aș fi fost încadrat la APIA”

Fostul senator PDL Marian Rasaliu a declarat, la Digi24, că în momentul în care a decis să participe la concursul pentru funcția de șef de serviciu din cadrul APIA Brașov, a fost întocmit un dosar de evaluare, care a fost studiat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).

După ce acest dosar a fost admis, după ce am fost declarat compatibil de susține concursul pentru ocuparea acesteo fuincții în cadrul APIA Brașov, am mers mai departe și am susținut proba scrisă a concursului”, a spus Marian Rasaliu.

Vreau să fac precizarea că dosarul a fost studiat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, a fost totul în regulă, am fost admis la concurs, am dat concursul, l-am luat, drept pentru care în decembrie, printr-o decizie atât a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, cât și a APIA, am fost încadrat aici ca șef de serviciu”, a mai spus fostul parlamentar.

El a adăugat că a trecut prin toate fazele de verificare, înainte de a-și depune dosarul și de a se înscrie în concurs, cât și după aceea, și că toate documentele sale erau „cât se poate de legale și de corect întocmite”.

Dacă exista acea incompatibilitate la momentul acela, mi s-ar fi atras atenția că nu mi se poate accepta dosarul și participarea la concurs, pe de o parte. Pe de altă parte, dacă nu era corect lucrul acesta, nu aș fi fost încadrat prin deciziile ulterioare ale ANFP și APIA”, a mai spus fostul parlamentar.

Din câte știu eu, întotdeauna există un termen, sau exista un termen, de luare a unei decizii, de alegere între o funcție sau alta. Drept pentru care în momentul în care am fost declarat admis, m-am și suspendat în aceeași zi”, a adăugat Marian Rasaliu.

Acesta a declarat că decizia ANI nu i se pare corectă și că nu a primit un comunicat oficial din partea agenției.

Nu este o incompatibilitate, în țară există alte cazuri de grave incompatibilități”, declara el.

Marian Rasaliu a spus că, după ce va primi un document oficial de la ANI, probabil că va contesta incompatibilitatea în justiție.

Indiferent ce va stabili justiția, voi respecta acest lucru și voi proceda în consecință”, a explicat el.

„Mandatele de administrator îmi expiraseră înainte de a deveni senator, iar societăţile respective îşi încetaseră existenţa nu mai aveam obligaţia să declar acea calitate de administrator”, a declarat la rândul său Valer Marian.  

Parlamentarul Liviu Harbuz, contactat de Digi24, nu a dorit să comenteze acest subiect.

Ce au scris în declarațiile de avere și interese

Liviu Harbuz este senator PSD de Neamț. Conform declarației de avere depusă anul acesta senatorul deține un teren intravilan în Mallnitz, Austria, unde are în proprietate și trei apartamente și un subsol, o casă de locuit și un garaj în București, un autorurism marca Volvo, bijuterii în valoare de 6.000 de euro și două ceasuri de 4.000, respectiv 3.000 de euro. 

Are mai multe conturi care însumează peste 56.000 de euro și aproape 40.000 de lei.

În plus, deține acțiuni sau părți sociale în trei firme. Într-una dintre ele, valoarea la zi este de aproape 690.000 de lei.

Are contracte de muncă și la Colegiul Medicilor Veterinari din București și la cel de la nivel național și este titular al PFA-ului Harbuz Liviu. Veniturile declarate cumulate, și din funcția din Guvern, se ridică la aproximativ 200.000 de lei.

În declarația de interese nu a declarat existența PFA-ului.

Marian Valer este senator independent, afiliat la Grupul parlamentar al PPDD, ales la Satu Mare.

În declarația de avere din 2013, senatorul deține un terne agricol în comuna Dăbâca din județul Cluj, un apartement în Satu Mare și are un cont de 65.000 de lei.

În declarația de interese a menționat că este membru în Liga luptătorilor din decembrie 1989 și în Societatea cultural - patriotică Avram Iancu, dar și președinte de onoare a Uniunii românilor din Transcarpatia Dacia.

Marian Iulian Rasaliu a fost senator PDL în legislatura 2008 – 2012.

În ultima declarație de avere depusă, din 2012, fostul senator menționează câteva terneuri intravilane, un apartament și o casă de locuit în Brașov, un autorurism marca Peugeot și mai multe conturi care însumează 8.800 de lei. Fostul senator avea și un credit și o ipotecă în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

În declarația de interese din 2012, el menționează că deține funcția de șef de serviciu economic la APIA Brașov, dar precizează că nu a obținut niciun venit, pentru că a fost suspendat în perioada mandatului de senator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri