Dragon Oil ar putea deveni prima companie din Orientul Mijlociu care caută resurse în Marea Neagră

Data publicării:
perimtre

Cu sediul central în Irlanda, dar controlată de compania petrolieră de stat a Emiratului Dubai, Dragon Oil vrea să cumpere Petroceltic ca să își sporească prezența în Algeria. Însă prin această achiziție, care s-ar putea ridica la 800 de milioane de dolari, arabii ar ajunge să controleze și două perimetre în Marea Neagră.

Perimetrele Muridava și Est Cobalcescu fac parte din platforma continentală disputată cu Ucraina. Verdictul curții internaționale de la Haga a fost favorabil României în 2009, dar la scurtă vreme s-a aflat că drepturile statului fuseseră cedate în secret de guvernarea de atunci încă de dinaintea decizia de la Haga.

Câștigătorul perimetrelor era compania canadiană Sterling, care încă mai are operațiuni în acea zonă.

Într-un raport publicat anul trecut, Petroceltic preciza că deține 40% din drepturile de explorare a perimetrului Muridava, o participație egală cu cea deținută de Sterling.

Petroceltic a ajuns să caute petrol și gaze în perimetrele controversate din apropierea Insulei Șerpilor după ce a preluat un alt grup care caută petrol în Marea Neagră: Melrose.

Acum, dacă va prelua Petroceltic, Dragon Oil va deveni prima companie din Orientul Mijlociu care caută resurse în Marea Neagră. Până acum perimetrele deținute de Petroceltic nu au adus rezultate bune. Explorările în blocul Est Cobălcescu nu a dezvăluit încă rezerve importante. Perimetrul bun ar putea fi Muridava, unde resursele de petrol și gaze au fost confirmate cu ani buni în urmă de ucraineni.

Acționarii Petroceltic au declarat pentru Reuters că sunt dispuși să vândă compania dacă arabii vin cu prețul corect. Și, având în vedere că oferta de 640 de milioane de euro pregătită de Dragon Oil este cu 30% mai mare decât valoarea de piață a Petroceltic, sunt șanse mari ca tranzacția să fie dusă la bun sfârșit. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri