E oficial: Medicii din spitalele de stat n-au voie să primească plăți suplimentare sau donaţii de la pacienţi

Data publicării:
medici stat privat GETTY

Decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 5 august şi este obligatorie pentru toate instanţele de la momentul publicării, scrie avocatnet.ro.

Judecătorii au hotărât, prin documentul menţionat, că medicii angajaţi cu contract de muncă în spitalele din sistemul public de sănătate nu pot să primească plăți suplimentare sau donaţii, chiar dacă pacienţii au dreptul, conferit de lege în prezent, de a recompensa medicii sau spitalele în care au fost trataţi.

Fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plăți suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în condiţiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege având că urmare incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din Codul penal”, scrie în decizia ICCJ publicată miercuri în Monitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri