Eduard Hellvig: Volumul de prelucrare a datelor din capacităţile tehnice era de trei ori mai mare decât nivelul optim. Acum se normalizează

Data publicării:
Eduard Hellvig director SRI agerpres septembrie 2015
Foto: Agerpres

"Volumul de prelucrare a datelor din capacităţile tehnice era de trei ori mai mare decât nivelul optim. Abia acum ne îndreptăm spre normalitate. Asta ca să răspund altor întrebări din spaţiul public", a afirmat şeful SRI, după şedinţa de bilanţ pe anul 2015 a Serviciului.

Directorul Serviciului a spus că un alt atuu este "respectarea legilor", făcând referire la recenta decizie a CCR privind interceptările. "Deciziile recente nu au un impact major în intelligence. Ne-a fost încredinţată o misiune pe care am îndeplinit-o cu succes şi cu eforturi considerabile", a spus acesta.

"Mai avem de lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea unei percepţii publice corecte. Şi, pentru că vorbim de percepţii, precizez că în lumea serviciilor de informaţii continuitatea şi predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu generează seisme. Asta ca să răspund unora din întrebările din spaţiul public", a spus Eduard Hellvig, după şedinţa de bilanţ al SRI.

Terorismul şi atacurile cibernetice s-ar putea înmulţi, a atras atenţia Eduard Hellvig

„Am prevenit orice posibil atentat terorist în România, am sprijinit determinant justiţia în combaterea corupţiei la nivel înalt, am ţinut sub control extremismul şi crima organizată”, a declarat şeful SRI.

România este o ţară sigură, dă asigurări directorul SRI, Eduard Hellvig, dar nu este lipsită de griji privind securitatea. Coşmarul oricărei structuri de informaţii din lume îl reprezintă atentatele cu bombă. În România nu există pentru moment un astfel de risc, însă permanent celulele teroriste forţează să se infiltreze în România.

Eduard Hellvig: „Nepermiterea intrării în ţară sau expulzarea din sânul societăţii a peste 340 de persoane cu risc terorist. Am avut şi avem în atenţie alte 9000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional”.

Chiar dacă nu există riscul unui atentat în România, există suspiciuni că din ţara noastră sunt sprijinite financiar grupările teroriste. A spus-o şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu: „Există suspiciuni de finanţare a terorismului inclusiv din România. România este parte a Europei şi trebuie să fie pregătită tot timpul pentru ce este mai rău”.

Şi criminalitatea cibernetică ţine permanent în gardă SRI.

Eduard Hellvig: „Specialiştii SRI au gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice”.

Dintr-un total de 68 de milioane de alerte înregistrate anul trecut. Se aşteaptă şi creşteri în sfera crimei organizate, anul trecut fiind capturate peste 2 tone de heroină. Ameninţările vin dinspre lumea arabă şi sunt tot mai mari.

În aceste condiţii, garanţii securităţii în România au nevoie de o nouă lege.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri