Emil Hurezeanu, despre reacțiile după accidentul din Muntenegru: „Avem o imagine etatistă”

Data publicării:
emil hurezeanu 4291314-Mediafax Foto-Mircea Rosca

Invitatul lui Cosmin Prelipceanu în „Jurnalul de seară”, jurnalistul Emil Hurezeanu, a subliniat că evenimentul tragic din Muntenegru, în urma căruia 18 români și-au pierdut deja viața și alți 29 sunt răniți, este, în ciuda dimensiunilor catastrofale, un accident.

„E o mare pierdere pentru români. (...) E pretutindeni un moment tragic, înregistrat ca atare. În legătură cu autoritățile, nu am o imegine prea clară a felului în care răspund în fața societății despre propriile deficiențe când e vorba de întârziere, când e vorba de comunicare, de concentrarea eforturilor și de asigurarea unei platforme de informații dinspre accident înspre opinia publică, întra familiile supraviețuitorilor și ale celor răniți și cei care suferă accidentul”, a comentat Emil Hurezeanu.

Jurnalistul a exemplificat cu medul în care reprezentanții mass media au relatat, în mod emoțional, derularea evenimentului și reacția autorităților, prin prisma neîncrederii în clasa politică.

„Această lipsă de încredere cronică în politicieni ne face să sărim ca arși de fiecare dată, ca și când sintem siguri dinainte că acești politicieni, această administrație, nu sunt în stare de nimic. Atunci când mor oameni, chiar dacă e vorba de un accident, nu de o vină a administrației suntem la fel de nervoși, dacă nu mai supărați decât în alte momente”, a apreciat Emil Hurezeanu.

„Păstrând o oarecare măsură și ținând la distanță evenimentul, vom observa că multe dintre explicații pe care politicienii le-au dat astăzi, în mod vădit alergați, fugăriți de furia presei și de o nouă răspundere pe care trebuie să o poarte, mi-am dat seama că lucrurile nu au stat chiar atât de rău”, a comentat jurnalistul, care a detaliat o parte din acțiunile reprezentanților statului, respectiv secretarul de stat Raed Arafat și un director de direcție consulară.

„Statul, Ministerul de Externe, nu trebuie să fie primul. Avem și o imagine etatistă, noi înșine. Avem o percepție a implicării statului și în momente când e cazul și în momente când nu e cazul și exagerând momentele când e cazul sau momentele când nu e cazul”, consideră Emil Hurezeanu.

„Nu mă aștept ca administrația să funcționeze în momentele critice altfel decât în momentele obișnuite. Deci să nu credeți că fac o pledoarie prezumptivă favorabilă autorității”, a conchis jurnalistul, indicând faptul că vinovăția și costurile se concentrează în zona transportatorului, iar statul are un rol secundar.

În același context, Emil Hurezeanu a apreciat reacția locuitorilor din Muntenegru, „cumsecade și săritori” care au ajutat victimele la fața locului și au și donat și sânge.

Citiți și:

Accidentul din Muntenegru. Lista completă a victimelor spitalizate

            Accidentul din Muntenegru. Autoritățile verifică actele companiei de transport Gregory Tour

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri