Expert în securitate: Președintele vrea să protejeze instituțiile României

Data publicării:
omar hayssam

„Este mai puțin o operațiune juridică de extrădare și mai mult o operațiune a spionajului”, a spus Hari Bucur.

În opinia sa, este posibil ca insurgenții din Siria, care luptă împotriva regimului de la Damasc, „să fi pus mâna pe Hayssam și l-au predat românilor”, pentru că și o astfel de operațiune presupune că aceștia ar fi intrat pe teritoriul statului pentru a prelua un prizonier.

„La fel de probabil e că putea fi și cealaltă parte, chiar guvernul sirian să fie interesat să capteze bunăvoința României”, mai spune Hari Bucur.

În opinia sa, președintele este obligat „să pună o diferențiere din punctul de vedere al comunicării publice în ceea ce angajează statul” și „nu vrea să angajeze statul român, că ar fi intrat în Siria fără acordul guvernului sirian”.

Hari Bucur adaugă că, în acest caz, președintele este comunicatorul numărul unu, „are cea mai înaltă autoritate, și ca președinte al CSAT și ca persoană implicată direct în cazul Hayssam, și a simtit nevoia să delimiteze responsabilitatea statului român în spațiul public”.

Omar Hayssam a fost predat poliției române în această dimineață.

Președintele Traian Băsescu a susținut în această seară o declarație de presă în care a spus: „Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost preluat cu un avion al Armatei Române. Și, în sfârșit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare”.

Întrebat de unde a fost adus Omar Hayssam, președintele a răspuns: „Aici e cheia, cum să vă spun când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul unui alt stat? Nu vă pot confirma și infirma nimic.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri