ROMATSA, victimă colaterală în războiul fraților Micula cu statul

Data publicării:
romatsa FB

FOTO Facebook

Oamenii de afaceri au obţinut despăgubirile în urma unui proces câştigat acum doi ani la Washington.

Din 9 septembrie şi până acum, Eurocontrol nu a mai trimis în conturile ROMATSA 4 milioane de euro, plăţi efectuate de companiile aeriene care tranzitează spaţiul aerian românesc.

Noi am luat cunoştinţă de acest litigiu prin notificarea făcută de Eurocontrol în care ni se spune că banii cuveniţi ROMATSA din Eurocontrol sunt blocaţi in urma prezentării unui act de executare silită a acestor bani”, a declarat Fănică Cârnu, director general interimar ROMATSA.

Practic, autoritatea europeană a dat curs cererii fraţilor Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Drinks, de a recupera de la statul român o parte din cele 85 de milioane de euro câştigate de cei doi în instanţă.

Despăgubirea a fost stabilită în 2013 de Curtea de Arbitraj de la Washington, printr-o decizie irevocabilă, după ce autorităţile române au anulat facilităţile fiscale acordate celor doi oameni de afaceri.


Procesul nu a avut legătură însă nicio legătură cu ROMATSA, lucru confirmat de Gabriel Tudorache, lider de sindicat la ROMATSA: „Nu are niciun fel de legatură cu acest conflict, iar ce este foarte important și unde este anomalia este faptul că ROMATSA, în conformitate cu legislaţia românească, fiind regie autonomă, e proprietara bunurilor mobile şi imobile. Practic, ROMATSA nu e proprietate a statului. Adică nu există posibilitatea ca la un moment dat cineva să se îndrepte asupra bunurilor şi implicit a veniturilor ROMATSA. (...) Celelalte problemele sunt ale statului român, care vor fi rezolvate de către Ministerul Finanțelor, care este reprezentantul statului român în asemenea litigii internaționale”.

Ministerul de Finanţe spune că a contestat decizia prin care statul este executat silit de fraţii Micula și confirmă că ROMATSA nu are nicio calitate în litigiul dintre frații Micula și statul român

Decizia asupra acţiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârşitul anului 2015 şi primul trimestru al anului 2016, au declarat reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Aceştia au transmis punctul de vedere al României şi către Curtea de Apel de la Bruxelles.

„Decizia asupra acţiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârşitul anului 2015 şi primul trimestru al anului 2016 (...) Ministerul Finanţelor Publice a transmis punctul de vedere al României către executorul judecătoresc şi către Curtea de Apel de la Bruxelles, precum şi Ambasadei României din Regatul Belgiei și a demarat procedurile de contestare a formelor de executare silită", spune un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Însă familia Micula susţine că are dreptul să primească despăgubiri şi acuză statul că încalcă deciziile instanţelor internaţionale.

Investitorii nu au ce să facă decât să acţioneze pe cale legală. În România s-a scos o lege absolut foarte ciudată ca să anuleze o decizie a Curţii Supreme din România şi o decizie arbitrală de la Washington. Din păcate pentru cei care au făcut acest lucru, această hotărâre e valabilă în 170 de ţări”, a declarat la Digi24 omul de afaceri Viorel Micula.

Grupul deţinut de fraţii Micula activează în industria alimentară şi a băuturilor alcoolice şi are datorii de un sfert de miliard de lei către bugetul de stat. Datoriile s-ar fi acumulat şi din cauza pierderii facilităţilor fiscale acordate.


 Poprirea s-a pus în 9 septembrie. Practic, banii nu mai intră în conturile ROMATSA. Este vorba despre bani pe care îi plătesc companiile aeriene pentru ca avioanele lor să tranziteze spaţiul aerian românesc sau să decoleze, respectiv să aterizeze pe aeroporturile din România.


Potrivit liderului de sindicat de la ROMATSA, compania de control aerian este o victimă colaterală între fraţii Micula şi statul român. 

Reprezentanţii ROMATSA spun că au trimis oameni la Bruxelles pentru a contesta această blocare a banilor, întrucât regia funcţionează doar cu banii pe care îi are în conturile din România.


Oamenii de afaceri au de recuperat de la statul român o mare sumă de bani, iar aceştia s-au îndreptat către companiile de stat pentru a recupera banii.

În 2013, fraţii Micula au câştigat un proces contra statului, obţinând o decizie de a executa statul pentru suma de aproximativ 80 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri