GALAŢI. Un nou val de seisme, în doar câteva ore. Oamenii au ieşit în stradă şi cer explicaţii

Data publicării:
seismograf2 mfax-3

ACTUALIZARE 16.10. Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat, pentru Mediafax, că acolo unde la suprafaţă sunt exploatări de gaze, se poate întâmpla "să scape" o pungă în pânza freatică şi să miroasă apa a sulf, aşa cum au reclamat oamenii din zona afectată.

El a precizat însă că nu este un fenomen periculos.

Directorul general al INFP a spus că instituţia a mai instalat, în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negreşti din Galaţi, pe lângă cele trei staţii seismice portabile montate vineri pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru.

Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi.

ACTUALIZARE 15.50. Oamenii au încheiat protestul după ce autorităţile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la Institutul de Fizică a Pământului, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicaţii.

În localitatea Izvoarele au mers astăzi secretarul de stat în MAI Cătălin Chiper, subprefectul de Galaţi Gabriel Panaitescu şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) Ion Burlui.

În zonă au fost mobilizaţi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, pentru a interveni în caz de nevoie pentru evacuarea oamenilor, potabilizarea apei şi alte acţiuni.

La faţa locului sunt echipe de specialişti de la INFP.

ACTUALIZARE 14.00. Zeci de oameni din Galaţi au ieşit astăzi în stradă, speriaţi de valul de cutremure care au avut loc în ultimele zile în zonă.

Oamenii au încercat să blocheze drumul judeţean 255, care asigură legătura dintre satul Izvoarele şi DN 25, reproşându-le autorităţilor că nu le oferă explicaţii privind producerea acestor fenomene şi nu iau măsuri.

Doar astăzi, în decurs de câteva ore, s-au produs alte şase noi seisme, dintre care cel mai mare a avut o magnitudine de 3,8 pe Richter.


Autoritățile dau asigurări că nu există niciun pericol. Cercetătorii vorbesc despre un fenomen deosebit și au montat aparatură în trei locuri, pentru a stabili factorii care genează astfel de cutemure. Primele rezultate vor fi anunțate peste câteva zile.  

În această dimineaţă s-au înregistrat un cutremur la ora 9.27, cu magnitudinea 3,8 şi un altul la ora 6.41, cu magnitudinea 3,1, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului

În cursul nopții s-au mai produs patru seisme: la ora 4.37, cu magnitudinea 3,6, la ora 4.43, cu magnitudinea 2,7, la ora 5,34 cu magnitudinea 2,8 şi la ora 5.52, cu magnitudinea 3.

Puțin înainte de meizul nopții s-au mai produs două cutremure: unul de 2,9, altul de 3 grade.

Ieri, vicepreședintele CJ Galați a declarat că exploatările petroliere sunt de vină pentru cutremurele din ultimele zile.

Victor Ponta: Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate

„Se impune monitorizarea permanentă a fenomenelor, elaborarea unor scenarii tehnice legate de cauzele fenomenelor: ultimele inundații, creșterea nivelului pânzei freatice. Suntem pregătiți dacă se întâmplă ceva, deocamdată nu s-a pus în pericol nicio viață”, a declarat premierul Victor Ponta.

„E ceva cu totul și cu totul nou. Vom pune la dispoziție toate datele pe care le avem. Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate, dar acum nu este cazul, nu trebuie să provocăm panică acolo unde nu este cazul”, a subliniat premierul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri