În memoria victimelor accidentului din Muntenegru: Zi de doliu naţional, drapelul a fost coborât în bernă

Data publicării:
doliu-2

În memoria victimelor accidentului din Muntenegru, miercuri, 26 iunie, este zi de doliu naţional în România. Ministerul Afacerilor Externe va deschide o Carte de Condoleanţe. Este zi de doliu şi în Muntenegru: guvernul de la Podgorica a luat această decizie în memoria românilor, dar şi a victimelor unei alte tragedii locale. Patru tineri muntenegreni au murit săptămâna aceasta, intoxicaţi cu monoxid de carbon.

Actualizare 09.00. Premierul Victor Ponta, ministrul de externe Titus Corlățean și alți oficiali participă la ceremonia pentru Ziua Drapelului, în fața Cercului Militar Național. Drapelul va fi coborât în bernă, având în vedere că este zi de doliu național. 

__________________________

Drapelul României este arborat în bernă miercuri. Se aliniază toate instituţiile statului, partidele politice, instituţiile de învăţământ şi cultură, misiunile diplomatice, punctele de trecere a frontierei, aeroporturi, porturi, gări şi autogări. La ora 12:00, toate activităţile sunt întrerupte în aceste instituţii timp de trei minute, pentru păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor. Toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi sunt amânate.

Miercuri este şi Ziua Drapelului, însă premierul Victor Ponta a hotărât ca aceasta să nu fie sărbătorită ca de obicei. Începând cu ora 9:00, în acordurile imnului naţional, ceremonialul de Ziua Drapelului se desfăşoară în Piaţa Tricolorului, în faţa Palatului Cercului Militar Naţional. Sunt prezenţi premierul Victor Ponta, cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere, ataşaţi militari străini acreditaţi la Bucureşti. Sunt aşteptaţi să participe şi veterani, militari şi civilii bucureşteni.

Marţi, parlamentarii au ţinut marţi un moment de reculegere în memoria celor 18 români morţi în accidentul din Muntenegru, iar membrii Guvernului au mers la şedinţă în doliu.

Avionul cu trupurile neînsufleţite ale celor 18 români decedaţi în accidentul de la Muntenegru a aterizat marţi seară, în jurul orei 22:00, la Baza Militară 90 din Otopeni. Pentru victime a fost organizată şi o ceremonie religioasă la care au luat parte premierul, ministrul de Interne, Radu Stroe, şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

După ceremonie, trupurile persoanelor decedate au fost transportate la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti, unde se aflau rudele şi prietenii celor decedaţi.

Din cei 18 români decedaţi, nouă sunt din Bucureşti, cinci din judeţul Argeş, doi din Timiş şi câte unul din Ilfov şi Cluj. Pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri, autorităţile au identificat persoanele decedate, în prezenţa a doi procurori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurori de la Ispectoratul General al Poliţiei si de la Institutul de Criminalistică.

După încheierea procedurilor de identificare, sicriele sunt luate de rudele persoanelor decedate pentru înhumare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri