Încep lucrările de construcţie la baza militară de la Deveselu

Data publicării:
deveselu4895626-Mediafax Foto-Darius Mitrache-1

Actualizare 12:55 Președintele Traian Băsescu, prezent la Deveselu, a vorbit despre importanța începerii lucrărilor la scutul american antirachetă, pentru România.

Pentru noi, pentru români, evenimentul poate are o semnificație mai adâncă, iar această semnificație este integrarea României în sistemele și structurile NATO. România intră în clubul statelor membre NATO care vor asigura una din cele mai performante soluții de protejare a cetățenilor europeni și americani împotriva amenințării reale pe care o reprezintă atacul cu rachete balistice”, a declarat șeful statului.

Mai mult, evenimentul de azi arată că aliații noștri au capacitatea să își apere cetățenii de orice tip de amenințare. În mod categoric, pentru o țară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate. De la securitate încolo poți să vorbești despre dezvoltare economică. În ceea ce privește evenimentul de azi, mai are o semnificație, una a încrederii aliaților noștri în România”, a mai spus acesta. 

Actualizare 12:20: La Deveselu a ajuns la ora 12:18 și președintele Traian Băsescu, după ce delegația oficială împreună cu ministrul apărării au ajuns în jurul orei 12 cu ajutorul unor elicoptere, după o ceremonie de inaugurare a lucrărilor, de la MapN.

Președintele a fost întâmpinat de șeful Armatei Române și de ministrul apărării.

La baza de la Deveselu vor fi 24 de interceptori, care vor fi amplasați în trei baterii, transmite corespondentul Digi24, Laurențiu Rădulescu.

Aceasta este faza a doua a proiectului, din totalul de patru faze. Pe lângă montarea interceptorilor va fi amplasat un radar, care să ghideze rachetele antibalistice, dar și deschiderea unor baze militare în Polonia și Turcia. 


După mai bine de 2 ani de la semnarea acordului cu Statele Unite ale Americii privind amplasarea scutului antirachetă, la Deveselu încep oficial lucrările.

Autoritățile locale s-au pregătit intens pentru ca americanii să nu aibă nimic a le reproșa. Au investit bani în lucrări de introducere a unui sistem de canalizare și alimentare cu apă, precum și a unei stații de epurare. Se estimează că baza militară americană va deveni deplin operațională până la finele anului 2015.

Emilia Trifu are 81 de ani şi este entuziasmată de venirea americanilor. Abia aşteaptă să îi cunoscă şi să le gătească. Pregătit este şi soţul femeii, care are pentru americani un aperitiv cu multe grade: ţuică de struguri.

Compoturi, dulceaţuri, zacuscă, murături, tuică şi vin: toate aceste bunătăţi, păstrate, la rece, în beciul familiei, vor fi puse la dispoziţia americanilor, cu o singură condiţie.

„Să fie bineveniţi şi să ne ajute cu ceva... Să trăim mai bine”, spun oamenii.

La fel de primitori sunt şi alţi localnici, dispuşi să îşi împartă tot ce au cu vizitatorii de peste ocean.

Comuna Deveselu numără peste 3.000 de suflete. Pentru că în zonă sunt foarte mulţi şomeri, scutul antirachetă ridicat aici ar fi ca o gură de oxigen pentru localnici. Este, de altfel şi cea mai mare dorinţă a oamenilor.

Baza de la Deveselu va găzdui interceptori anti-rachetă, o componentă a scutului american care include facilităţi în Turcia, Polonia sau Marea Mediterană.  

Costurile pentru realizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu sunt suportate integral de Statele Unite. Costurile se ridică la 400 de milioane de dolari, anunţau în urmă cu mai bine de doi ani oficialii americani. La această sumă, pentru funcţionarea sistemului vor mai fi necesare alte 20 de milioane de dolari anual. În comuna olteană vor ajunge circa 200 de militari americani, iar scutul se va întinde pe o suprafaţă de 220 de hectare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri