Codul roşu de inundaţii, ridicat în Teleorman. Liviu Dragnea, luat la rost de alegătorii din judeţ

Data publicării:
inunnnn

Codul roşu de inundaţii nu mai este în vigoare pentru judeţul Teleorman, informează autorităţile. Viitura din sudul ţării a ucis patru oameni, dintre care un copil de 13 ani. 250 de persoane au fost evacuate, cele mai multe dintre ele în judeţul Teleorman. Premierul Victor Ponta merge marţi dimineaţă în zonele afectate, iar vicepremierul Gabriel Oprea spune că 25.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri sunt gata să intervină în orice moment.

ACTUALIZARE ora 9:10 Codul roşu de inundaţii a fost ridicat în Teleorman. Avertizarea era valabilă iniţial până la ora 18:00.

-----------------

168 de case din Teleorman sunt inundate, transmite reporterul Digi24 aflat în zonele afectate de viitură: 

250 de persoane au fost evacuate, mai mult de jumătate dintre acestea în judeţul Teleorman, singurul rămas sub cod roşu de inundaţii. Hidrologii avertizează că pârâul Câinelui şi râul Vedea pot ieşi din nou din matcă şi provoca în continuare pagube însemnate.

Este instituit de asemenea un cod portocaliu de inundaţii pe râul Ciochina din Ialomiţa şi pe Neajlov, care traversează judeţul Giurgiu. Alte câteva râuri din Teleorman, Ialomiţa şi Brăila se află sub o avertizare cod galben.

Deşi ieri apele au început să se retragă, pentru că nu a mai plouat, meteorologii avertizează că ploile vor reveni.

Reporterii Digi24 au mers şi în satul Beiu din Teleorman, unde râul s-a umflat şi a inundat gospodăriile:

Alte 73 de persoane din Teleorman au rămas izolate după ce râurile s-au umflat şi au măturat totul în cale.

În total, apa a distrus cel puţin 100 de case şi a acoperit peste 1300 de hectare de teren. Oamenii au rămas şi fără apă potabilă, după ce viiturile le-au distrus fântânile.


Reacţie deloc rapidă la vârful Guvernului

În a şasea zi de la primele avertizări de inundaţii au apărut în mijlocul oamenilor şi oficialii statului. Vicepremierul Liviu Dragnea a fost luat la rost chiar în judeţul Teleorman, al cărui preşedinte de Consiliu Judeţean a fost, timp de trei mandate. Oamenii s-au plâns că nimeni nu s-a interesat de soarta lor de când au început ploile. Premierul pare şi el - abia acum - îngrijorat de situaţie, deşi codurile de inundaţii au fost emise miercurea trecută.

Reproşurile l-au iritat pe vicepremierul Liviu Dragnea, sosit în mijlocul oamenilor care l-au votat şi la alegerile locale, şi la cele pentru Parlament: „Eu îl ajut, îl ajut să îşi facă casă. Îi ajut pe toţi să îşi facă casă, dar mai uşor cu vorba, cu gura. Dacă vorbim tare, să şi facem.” „Bine, bre. Să văd!”, a replicat bărbatul.

La Bucureşti, premierul Victor Ponta s-a dus la ministerul de Interne să le mulţumească celor care au acţionat în zonele inundate. Şeful Guvernului vrea însă ca Centrul de comandă să funcţioneze şi în absenţa sa: „Îmi doresc ca sistemul pe care l-am tot întărit să funcţioneze automat în situaţii de acest gen, fără să fie nevoie de prim-ministru, de vice prim-ministru.

Vicepremierul Gabriel Oprea a ţinut să îi raporteze premierului că autorităţile nu au nimic să îşi reproşeze în privinţa victimelor: „Nu am avut pierderi de vieţi omeneşti imputabile modului în care a decurs intervenţia forţelor noastre. Este regretabil că au fost vieţi pierdute ca urmare a unor acţiuni voluntare, uneori inconştiente ale unor persoane.

Primele atenţionări ale hidrologilor, de cod galben de inundaţii, au fost emise pe 16 aprilie, la prânz. Iniţial, au fost vizate râurile din sud vestul ţării. Două zile mai târziu, avertizările au fost extinse pentru cursurile de apă din Oltenia şi Muntenia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri