Istorie în ruină. Clericii cer fonduri europene pentru repararea bisericilor fortificate

Data publicării:
biserica crapata

Bisericile fortificate au ziduri groase, acoperişuri bătute în cuie de lemn cât să reziste invadatorilor de acum şapte-opt secole. Au rezistat lor, însă au cedat în faţa unui inamic mult mai puternic - timpul. Picturile de pe ziduri, mobilierul unic şi toate obiectele sacre sunt aproape distruse.

Biserica Evanghelică încearcă acum să obţină cinci milioane de euro, bani europeni, pentru a renova 12 lăcaşuri de cult din Braşov şi şase din Sibiu.

Studiile de fezabilitate sunt aproape gata, întrucât dorim ca, atunci când se anunță termenul, să putem depune chiar la primul termen aceste 18 proiecte”, spune Friedrich Gunesch, secretar general al Consistoriului Bisericii Evanghelice din România.

Pentru bisericile din Braşov s-au obţinut deja avize de reabilitare de la Direcţia de Cultură.

Ar trebui ca această fază a birocrației și a avizărilor să se încheie în luna iunie și, probabil, din luna august - septembrie să se înceapă restaurările propriu-zise”, a afirmat Gheorghe Mitran, directorul Direcției de Cultură din Brașov.

Administratorii bisericilor vor să înlocuiască acoperișurile stricate, să consolideze zidurile crăpate și să redea strălucirea de altădată mobilierului pictat, orgilor și obiectelor de cult. Odată ce toţi aceşti paşi vor fi parcurşi, clericii se aşteaptă ca turiştii să vină în valuri la aceste biserici.

Adriana Stinghe, arhitect, spune că se doreşte refacerea construcțiilor exact în spiritul în care ele au fost gândite.

Oficialii sunt siguri că proiectul scris de ei va fi acceptat. Mai rămâne un singur hop de trecut - obţinerea tuturor avizelor de reabilitare de la Ministerul Culturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri