CCR: Legea antifumat, constituțională

Data publicării:
scrumiera tigari fumatori - getty - 8 oct 15-1

Foto: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 11.30. Legea care interzice fumatul în spaţiile publice  este constituțională, au decis judecătorii CCR. Legea a ajuns astăzi la Curtea Constituţională după ce 33 de parlamentari au depus o contestație.

Legea antifumat urmează acum cursul legislativ și va intra în vigoare la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

ACTUALIZARE 09.40:  Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a precizat că denumirea „de spațiu public închis” din legea anti-fumat nu se aplică și locuințelor oamenilor.

De asemenea, întrebat dacă legea este discriminatorie față de fumători, șeful CCR a precizat că dreptul de a fuma nu este unul constituțional.

„E cum să fie. Dreptul de a fuma nu e trecut în Constituție”, a spus Augustin Zegrean.

Întrebat ce va face dacă intră legea în vigoare, Augustin Zegrean, un fumător cunoscut, a precizat că are 45 de zile până intră legea în vigoare să se lase de fumat.  


Toate spaţiile publice cu excepţia penitenciarelor şi a aeroporturilor, unde se vor amenaja locuri pentru fumători sunt vizate de acest proiect de lege. După ce a primit votul Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga legea în actuala formă, însă senatoarea Cristiana Anghel şi-a convins mai mulţi colegi să conteste legea la Curtea Constituţională.

Cristiana Anghel: E un articol de lege care poate fi interpretat că nu poți fuma nici în casa ta. În cazul în care stai la bloc și vecinul de sus, sau de jos, sau vecinul care trece pe scara constată că e deranjat de fumul din casa ta poate să dea telefon la mediu, la garda și să te amendeze.

În cluburi, baruri, restaurante, taxiurile, instituţiile de învăţământ sau spitalele nu se va fuma. Legea îi afectează şi pe aleşii care au acest viciu. Eu nu vor mai putea fuma pe holurile Parlamentului .

Corneliu Dobrițoiu: Numai Hristos a fost perfect. Am semnat pentru că sunt fumător, deci vicios, și aș vrea și eu un loc pe planeta asta unde se fumează.

În faţa jdecătorilor Curţii, aleşii au găsit şi argumente juridice.

Daniel Fenechiu: Sunt grav încălcate, în opinia mea cinci drepturi fundamentale, dreptul la egalitate, universalitate raportat la drepturile persoanei de a dispune de propria persoană, dreptul la libertate economică, asociere și proprietate privată.

Legea prevede sancţiuni între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice. În cazul firmelor amenzile ajung şi la 15 mii de lei, iar barurile şi cluburile riscă să fie închise dacă nu interzic fumatul. Dacă judecătorii Curţii resping contestaţia, proiectul merge la promulgare şi va intra în vigoare la 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.  

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Citiți și:

Legea antifumat. Ce sancțiuni riscă cei care o încalcă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri