Liber la achiziții fără licitații. Victor Ponta susține că nu știe de modificările aduse de parlamentari

Data publicării:
PONTA VICTORIOS5486327-Mediafax Foto-Remus Badea

Pragul valoric în limita căruia instituţiile publice pot încheia contracte prin achiziţie directă, fără licitaţie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse şi servicii şi ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome şi companii naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate să atribuite contracte prin licitaţii în baza OU 34/3006.

Problema este că majoritatea firmelor de stat sunt monopoluri locale, regionale sau chiar naționale. În loc de licitaţii, companile sunt obligate să facă norme interne care să asigure transparenţa.

De obicei, aceste regii și companii de stat este că au o conducere numită pe criterii politice. De aceea, există suspiciune că aceste contracte ar putea să fie atribuite pe baza unor telefoane primite de la partid. Potrivit unor analiști consultaţi de Ziarul Financiar, până la 40% din contractele închetate de stat sunt cu dedicaţie. Proporția va creşte cu siguranţă după ce noua lege va intra in vigoare.

Achiziţiile publice reprezintă în jurul a 15% din produsul intern brut, ceea ce înseamnă circa 21 de miliarde de dolari. Cel puţin 10 miliarde de euro pe an vin din zona companiilor de stat.

Ce spune premierul Ponta

Premierul Victor Ponta, aflat în China, susţine că nu ştie care sunt modificările introduse în Parlament, prin amendamente ale PSD şi PNL, la sistemul achiziţiilor publice şi a asigurat, marți, că se va „informa” imediat ce ajunge la Bucureşti.

„Nu am văzut aceste modificări, nu ştiu care este forma adoptată de Parlament, o să mă informez imediat ce ajung la Bucureşti. Dacă este însă vorba de forma plecată de la Guvern, vă asigur că acea formă a fost negociată şi acceptată de Comisia Europeană şi nu vor ezita nici în viitor să iau toate acele măsuri legislative care să facă procedurile de achiziţie şi de accesare a fondurilor europene mai puţin birocratice şi să dureze mai puţin”, a spus Victor Ponta.

El a arătat că procedurile pentru atribuirea unui contract de construcţie de autostrăzi durează un an şi jumătate, astfel că trebuie schimbat ceva.

Majorarea substanţială a limitei valorice pentru achiziţiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât şi de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.

La sfârlitul anului trecut, Guvernul a intenţionat să majoreze aceste praguri, dar a renunţat în final, iar ordonanţa aprobată atunci a menţinut limita valorică a achiziţiilor directe la 15.000 euro, iar toate regiile autonome şi companiile naţionale, fără excepţii, au fost incluse pe lista autorităţilor obligate să deruleze licitaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri