Marinarii filipinezi au fugit de pe nava Flaminia. Armatorul le-a găsit deja înlocuitori, cu puţin timp înainte de plecare

Data publicării:
flaminia-1

Tensiunea din jurul navei Flaminia, vasul plin cu deşeuri toxice ancorat la Constanţa, a trecut la nivelul următor. Cei şase marinari filipinezi care avertizau miercuri că vaporul are structura de rezistenţă slăbită au fugit de pe vas. Armatorul a găsit însă înlocuitori: patru muncitori în sala motoarelor, un timonier şi un ofiţer de punte - culmea, un echipaj format tot din filipinezi.

Nava pleacă spre Danemarca la sfârşitul acestei săptămâni. După ce va fi decontaminată, Flaminia se va întoarce la sfârşitul lunii ianuarie în şantierul naval de la Mangalia pentru reparaţii.

Nava Flaminia a suferit anul trecut un incendiu la bord, iar de atunci s-au căutat soluţii pentru reparaţii şi decontaminare. România a fost singura care acceptat să o primească în portul Constanţa, având capacitatea de a o decontamina, după ce nava s-a plimbat timp de zece luni în apele internaţionale. La bord s-au găsit însă şi altfel de deşeuri toxice pe care România nu le decontamina, mai exact un combustibil derivat din reziduuri folosit în fabricile de ciment.

Reziduurile considerate de autorităţi sigure au fost decontaminate de un consorţiu format din trei firme - Uni Recycling Bucureşti, Setcar Brăila şi Glar Construct Ploieşti, iar autorităţile locale spun că operaţiunea s-a desfăşurat fără probleme.

De la bordul navei au fost descărcate 2162 de tone de deşeu metalic. Aceste deşeuri au avut o dublă decontaminare”, a explicat Eugen Bola, prefectul judeţului Constanţa, care precizează că demersurile nu au nici un fel de impact asupra stării oraşului Constanţa.

Între timp, procurori de la Ploieşti au descoperit că un interlop din Prahova încerca să transfere ilegal de pe vasul german 2000 de tone de nămol toxic către o staţie de epurare nefuncţională de la Rafinăria Astra. A fost declanşată o anchetă penală în acest sens.

În dosar (...) este cercetat Alexe Răzvan, despre care există indicii că ar fi încercat să transporte reziduuri toxice de pe vasul Flaminia la staţia de epurare aparţinând Rafinăriei Astra, unde acestea urmau să fie prelucrate, în condiţiile în care staţia de epurare nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice de prelucrare a reziduurilor”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Răzvan Alexe a dispărut însă fără urmă, iar autorităţile cred că este în Statele Unite ale Americii. Personaj controversat, anchetat în mai multe dosare penale, pentru contrabandă cu ţigări, dar şi evaziune fiscală, Alexe este un personaj cu influenţă în lumea interlopă din Prahova. În ultimul dosar penal deschis pe numele său este cercetat şi fostul consilier al premierului, Marcel Păvăleanu.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri