Ministrul Culturii îi răspunde lui Ion Caramitru: M-aș fi așteptat să veniți cu soluții pentru Opera Națională nu să căutați să produceți un nou scandal 

Data publicării:
vlad alexandrescu fb

 

Foto: Facebook

Răspunsul la solicitarea lui Ion Caramitru din partea ministrului Culturii a venit pe Facebook. Vlad Alexandrescu a precizat că apreciază „vigilența și spiritul critic” de care a dat doovadă Ion Caramitru și a arătat că este dispus să colaboreze cu actorul pentru îmbunătățirea cadrului legal al managementului cultural. 

De asemenea, Vlad Alexandrescu a atașat postării sale un document în care a răspuns acuzațiilor pe care i le-a adus actorul mai detaliat. 

„Aţi fost şi rămâneți, domnule Ion Caramitru, un partener inconturnabil în acest sens, unul care a avut întotdeauna disponibilitate deplină pentru dialog. În acest sens, având în vedere experienţa dvs. în domeniul artelor spectacolului şi a managementului instituţiilor publice de cultură, m-aş fi aşteptat ca în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook. 

Ministrul Culturii a scris că schimbarea pe care el o dorește poate „provoca tulburări, refuzuri și reacții violente”. El a arătat că tocmai aceste reacții îi întăresc convingerea că ceea ce face este corect.

„Elementelor legale și tehnice din scrisoarea pe care mi-o adresați le voi raspunde într-un document alăturat acestuia, fiindcă problema de fond trebuie exprimată clar pentru spațiul public: a dori schimbare într-un sistem înghețat poate provoca tulburări, refuzuri și reacții violente - ele au devenit evidente acum, dar mă întăresc în convingerea că opțiunea mea este cea corectă. În ceea ce privește comisiile de concurs pe care le-am numit, vă invit să observați că este în prima dată în România când în comisia de concurs pentru poziția de manager al Muzeul Național de Artă al României a fost invitat un expert de la Muzeul Luvru, iar în comisia de la Biblioteca Națională a României, un expert de la Biblioteca Națională a Franței. De asemenea, este pentru prima dată când atât la evaluări cât și la concursuri pentru poziții de manageri participă public”, a spus Vlad Alexandrescu. 

Ministrul a subliniat că obiectivul său principal este, în continuare, „redinamizarea și întinerirea sistemului public” și a invitat Senatul UNITER la dialog.  

„Intențiile pe care le-am declarat încă de la începutul mandatului meu au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ și legislativ dedicat instituțiilor publice de cultură. Instituțiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea și întinerirea sistemului public, prin energii noi. Sunt și rămân însă atent la echilibrul care trebuie păstrat între generații, tendințe, gusturi, dar cred că scena independentă e încă insuficient legitimată de instituția publică. De asemenea, cred că publicul trebuie să beneficieze constant de o paletă cât mai diversă de propuneri artistice din acest punct de vedere”, a spus Vlad Alexandrescu. 

Printr-o scrisoare semnată în numele Senatului UNITER, Ion Caramitru, președintele Uniunii Teatrale din România a cerut ministrului Culturii Vlad Alexandrescu să își dea demisia și dacă refuză, premierului Dacian Cioloș să îl demită, scrie Agerpres.

„Vă înaintăm, alăturat, scrisoarea adresată domnului Vlad Alexandrescu de către membrii Senatului Uniunii Teatrale din România — UNITER, prin care îi cerem demisia pentru gravele și repetatele încălcări — inclusiv prin Ordinul ministrului Culturii nr. 2799/ 2015 — ale prevederilor Legii privind managementul instituțiilor publice de cultură.

Având în vedere aceste încălcări, refuzul ministrului Culturii de a-și modifica propriul ordin care adaugă la lege, comportamentul discreționar și abuziv față de managerii unor instituții de cultură, situația conflictuală, fără precedent, pe care a creat-o și întreținut-o la Opera Națională din București, vă solicităm, public, stimate domnule Prim-Ministru, să îl demiteți pe domnul Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii din Cabinetul pe care, cu onoare, în conduceți”, se arată în scrisoarea trimisă de Ion Caramitru premierului.  

Citiți și: 
Ion Caramitru le ia apărarea balerinilor străini: „E o ruşine ce se întâmplă acum în cultura română“
Scandalul de la Operă, mediat de vicepremier
EXCLUSIV. Interviu cu Alina Cojocaru: La audiţii au venit 3 români şi 300 de balerini străini 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...