Constantin Niță și Remus Vulpescu, audiați la DNA în dosarul „Mită la Hidroelectrica”

Data publicării:
constantin nita - 4925990-Mediafax Foto-Andreea Alexandru-2

Constantin Niță / Foto: Mediafax

Actualizare 11.03.Nu am nicio implicare în acest dosar”, a declarat ministrul Energiei, Constantin Niță, la ieșirea din sediul DNA. Întrebat dacă a discutat vreodată cu consilierul său, Ioan Mihăilă, despre întâlnirile acestuia cu Remus Vulpescu, Constantin Niță a răspuns: „Haideți, domnule, ce dracu'? Eu stau de vorbă cu consilierii? Păi și ce, eu și consilierii stăm la taclale?”.

Actualizare 10.53. La sediul DNA a ajuns și Remus Vulpescu, denunțător în cauză, pentru a fi audiat. Inculpații din dosarul „Mită la Hidroelectrica” l-au acuzat că Remus Vulpescu a încercat să facă un târg cu procurorii atunci când i-a denunțat. El a refuzat să dea declarații în acest caz. „Nu doresc să comentez aceste imagini din filmele americane”, a spus Vulpescu.

În august, mai multe firme l-au denunţat pe Remus Vulpescu la DNA după eşecul proiectului MINIMIS, o aplicaţie online rezervată IMM-urilor interesate să obţină finanţare de la stat dintr-un fond de 500 de milioane de lei. Serverul de la Ministerul de Finanţe a cedat însă atunci, în primele minute de la deschiderea sesiunii de înscriere. O parte dintre cei care nu au apucat să se înscrie l-au reclamat la DNA pe Remus Vulpescu, în calitate de consilier al ministrului Finanţelor, Remus Vulpescu.

Denunţătorii au susţinut că au informaţii că oficialul ar fi primit mită pentru a favoriza înscrierea anumitor firme şi a bloca aplicaţia. Avocaţii susţin că procurorii i-ar fi propus lui Vulpescu să îi livreze la DNA pe presupuşii corupţi din Hidroelectrica, primind la schimb clemenţă în dosarul MINIMIS. Avocaţii arestaţilor din dosarul Hidroelectrica suţin că denunţătorul Vulpescu nu este cu nimic mai credibil decat cei denunţaţi de el.

Conform surselor Digi24, în acest caz se fac acte premergătoare urmăririi penale.

Demnitarul este audiat, cel mai probabil în calitate de martor, în Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. În această cauză fostul său consilier, Ioan Mihailă, a fost arestat preventiv pentru dare de mită.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat, la 1 noiembrie, că respinge „orice acuzaţie, afirmaţie, asociere” privind implicarea sa în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, el menţionând că a atenţionat conducerea companiei asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Ioan Mihăilă, acuzat că ar fi încercat să mituiască întregul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica pentru a încheia un contract avantajos băieţilor deştepţi, susţine că s-a implicat doar pentru a strânge informaţii pentru şeful său, ministrul Constantin Niţă.

Un milion patru sute de mii de euro este valoarea mitei estimate de procurori pentru încheierea unui contract cu „băieţii deştepţi” din energie. 

Care erau termenii tranzacției

Procurorii spun însă că Ioan Mihăilă i-a promis unui alt membru al aceluiași Consiliu - Remus Vulpescu - un milion patru sute de mii de euro, ca să voteze pentru semnarea unui contract de vânzare a energiei electrice către o firmă. Condițiile, susțin procurorii, erau nefavorabile societății de stat: înțelegerea urma să fie parafată pe patru ani și viza vânzarea a peste șapte milioane de megawati oră la un preț de aproape 263 de milioane de euro.

Compania Energon Power, cea care ar fi urmat să beneficieze de contract, potrivit unor surse judiciare, este un trader de energie înregistrat într-un paradis fiscal. Este controlat, potrivit presei de specialitate, de un om de afaceri din Cluj-Napoca și are contracte și cu centralele Turceni și Rovinari.

Întrebat dacă s-au întors „băieții deștepți”, Remus Borza, fost președinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a răspuns: „Ei nu au plecat niciodată. (...) Era un contract în care Hidroelectrica nu câștiga nu câștiga 1 leu, pierdea 50 de lei la fiecare megawatt vândut”.

Promisiunea, spun procurorii, s-ar fi făcut prin intermediul lui Eugen Brădean, director de trading în cadrul Hidroelectrica. Acesta a fost și el reținut pentru complicitate la luare și dare de mită.

Fostul președinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica spune că avea demult rezerve față de cei doi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri