Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la 16 ani închisoare pentru infracțiuni economice

Data publicării:
omar 20hayssam 201110715 20mediafax 20foto 20razvan 20chirita-34934

Omar Haysam a fost condamnat la 16 ani de închisoare într-un dosar în care este acuzat de infracţiuni economice. Sentinţa a fost pronunţată de magistraţii Curţii Supreme, care au respins recursul în acest dosar. Nu este singurul condamnat în acest caz. Alți doi coinculpați au fost condamnați la 14 și respectiv 16 ani închisoare.

Cazul datează din 2005, când DIICOT i-a trimis în judecată pe cei trei pentru înșelăciune.

În acest dosar, cunoscut și sub numele de „dosarul Volvo”, Hayssam este acuzat că a înşelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, pe care le-a trimis în Siria şi Egipt, la firmele controlate de el.

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam, în calitate de preşedinte al grupului de firme Manhattan, a iniţiat o grupare infracţională la care au aderat Omar Mohamad şi Quasim Essa.

În 26 mai 2010, Omar Hayssam şi cei doi asociaţi ai săi, Quasim Essa şi Mohamad Omar, au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la 16 şi, respectiv, 14 ani de închisoare în dosarul privind înşelarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false în Siria şi Egipt.

Instanţa a mai dispus atunci plata a 480.760 de euro către Volvo şi 1.114.223 de euro către SC Afin Leasing. Totodată, Tribunalul Bucureşti a pus sechestru asigurator pe bunurile acestora, pentru recuperarea prejudiciului.

Ce alte condamnări mai are Hayssam

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în lipsă, la 20 de ani de detenţie pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români.

Într-un alt dosar, la 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce fraţii acestuia - Mukhles şi Mahmoud - şi omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi.

Pedeapsa dispusă în cazul lui Omar Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ICCJ.

Sirianul Omar Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Hayssam a fugit în Siria, unde a executat o pedeapsă cu patru ani închisoare pentru alte infracțiuni. În 2010, România a semnat un tratat de extrădare cu Siria, care în cele din urmă a fost ratificat de Parlament și promulgat de președinte, însă situația documentului a rămas neclară de partea siriană unde, între timp, au apărut revoltele împotriva regimului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri