Omar Hayssam a petrecut prima noapte în penitenciarul Rahova

Data publicării:
hayssam crop-2

Omar Hayssam arată foarte bine pentru o persoană care în urmă cu opt ani spunea că suferă de cancer la colon, era proaspăt bărbierit și nu mai purta ochelari.

El poate fi vizitat de până la patru ori pe lună, în limite prevăzute clar în lege, şi poate fi dus la audieri în cazul în care parchetele sau instanţele îl citează.

În cele trei săptămâni pe care le va petrece la carantină trebuie să i se facă o serie de analize medicale și teste psihologice.

De asemenea, în aceste trei săptămâni i se va stabili regimul de detenție, așadar vom afla dacă sirianul va sta cei 20 de ani de închisoare pentru care a fost condamnat la terorism în regim de maximă siguranță. 

Legea impune regim de maximă siguranță pentru persoanele care au fost condamnate la o pedeapsă mai mare de 15 ani. Acest regim înseamnă că deținutul stă singur în celulă, din care are voie să iasă între o oră și trei ore pe zi, dar este tot timpul însoțit de gardieni. Poate să participe la o serie de activități culturale, dar numai în spații special amenajate, în grupuri mici și atent supravegheat.

Deținuții pot primi patru vizite pe lună, dar acele vizite sunt la separator.

La sfârșitul celor trei săptămâni, se va decide dacă Omar Hayssam rămâne la Penitenciarul Rahova, sau va fi transferat la Penitenciarul Giurgiu, specializat pe infractori deosebit de periculoși.

Ieri, Omar Hayssam era „de negăsit”

Omar Hayssam s-a aflat din data de 19 iulie în custodia Poliţiei Române, fiind introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său. Acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă în iunie 2010, la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism în octombrie 2012 şi la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni în noiembrie 2012, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au transmis luni solicitări către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Capitalei pentru a li se comunica unde este încarcerat sirianul.

Totodată, instanţa l-a citat în cele două locaţii, pentru procesul în dosarul „Bucovina”.

Judecătorul din dosar a comunicat în sala de judecată că ANP şi Poliţia Capitalei au comunicat instanţei Tribunalului Bucureşti că Omar Hayssam nu este în instituţiile lor. Din acest motiv, procesul a fost amânat.

Ulterior, surse din Poliţie au comunicat pentru Digi24 că o persoană, care s-a recomandat a fi grefieră, a sunat ieri la IGPR şi a întrebat dacă Omar Hayssam se află în arestul central al Poliţiei Capitalei. I s-a răspuns că nu, nu că nu s-ar afla într-un arest al Poliţiei Române. Persoana respectivă, care s-a recomandat ca grefieră a spus că ar dori să îl citeze. I s-a recomandat să o facă, potrivit surselor citate.

Poliţia n-a primit însă până acum nicio citaţie.

Potrivit surselor Digi24, Poliţia nu avea certitudinea că persoana de la telefon este chiar grefier la Tribunalul Bucureşti, iar procedurile poliţieneşti recomandă să nu se dea relaţii pe telefon. Poliţia Română a afirmat că el este într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române, nu că ar fi în arestul Poliţiei Capitalei, au adăugat sursele citate.

Tot ieri, Laura Andrei, președintele Tribunalului București, a explicat la Digi24 de ce inculpatul Omar Hayssam a fost citat telefonic, susţinând că aceasta este cea mai rapidă cale. Răspunsul primit de către Tribunal a fost că Hayssam nu figurează în penitenciarele din România și că nu există în evidențele Poliției Capitelei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri