POVEȘTILE CREDINȚEI. Oul de Paște, între tradiție și afacere

Data publicării:
oua

Maria Timu încondeiază ouă de aproape un sfert de secol. Pasiunea de la început a devenit în timp o afacere, iar numărul clienţilor a crescut de la an la an. Un singur ou încondeiat costă între 7 şi 14 lei, în funcţie de complexitatea modelului.

„La noi, în Ciocănești, predomină fondul negru și atunci oamenii de aici mai mult așa cer. Dar străinii preferă culorile mai vii. Sunt motive care se păstrează din bătrâni, motivele tradiționale. Și atunci mergem și cu acelea și după aia dăm drumul la imaginație”, explică Maria Timu.

Iar imaginaţia nu mai ţine cont de tradiţii, când vine vorba de a satisface dorinţele clienţilor. „Sunt ouă cu Moș Crăciun. Poate nu sunt prea des întâlnite. Sunt la mare căutare de către turiști, în special turiștii din Germania achiziționează aceste ouă de aici de la noi, pentru a fi puse în pomul de Crăciun”. spune Marilena Niculiță, director Muzeul Ouălor Încondeiat.

Singurul artist popular din Bucovina care pictează cu ceară, pe ouă, chipuri de sfinţi, este la Moldoviţa. Ana Bălan foloseşte ouăle de struţ şi pe cele de gâscă, iar în ultimele săptămâni a lucrat cât e ziua de lungă ca să onoreze toate comenzile primite. Anul acesta a pictat 30 de ouă de struţ. „Stau 14 ore pe zi, mai ales înainte de Paște. Bine, în cursul anului avem comenzi mai puține. Sunt și comenzi speciale, sunt sfinți pe care nu poți să-i faci decât la cererile oamenilor. Mai deosebite au fost cu Papa, Papa Ioan care a murit, cu Papa Benedict am făcut”, spune Ana Bălan, artist popular din Moldovița.

Un ou de gâscă pictat cu ceară costă 25 de lei. Pentru un ou de struţ, însă, preţul este de 350 de lei, dar este nevoie de patru zile de muncă.

Şi să nu credeţi că doar ouăle din Bucovina sunt la mare căutare. De 20 de ani, o familie din Bacău vinde ouă... potcovite. „Are o gaură aici, una aici, dar le-am înfundat cu ghips. L-am spart, l-am scuturat bine, bine, am un furtun, până rămâne gol. Pe urmă, bag apă caldă, în el, îl spăl bine şi la urmă se pune potcoava”, explică Constantin Gavriliu, meşter popular.

După ce este este fixată bine potcoava, oul este pictat. Un astfel de model costă 40 de lei, însă un ou de struţ potcovit ajunge să fie vândut şi cu câteva sute de le

Nu toţi creştinii pun însă pe masa de Paşte ouă decorate cu măiestrie de meşteri populari. Sunt încă multe gospodine care preferă ca, în Joia Mare, să vopsească singure ouăle pentru marea sărbătoare.

„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat si Adevărat a Înviat, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, spune Marian Vătămănescu, preot.

Potrivit tradiţiei, Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat lângă cruce un coş cu ouă. Acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. De atunci, în amintirea răstignirii, femeile vopsesc ouă în preajma Paştelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri