Peste 40.000 de credincioși, în pelerinaj la mănăstirea Nicula

Data publicării:
nicula

ACTUALIZARE. Peste 40.000 de oameni au participat la slujbele oficiate aseară la Nicula. Credincioșii au petrecut noaptea în curtea mănăstirii, pe culcușuri improvizate din pături și s-au rugat pentru sănătate și iertarea păcatelor. Unii au venit de la sute de kilometri distanță.

Peste 40.000 de oameni au participat la slujbele oficiate aseară la Nicula. Credincioșii au petrecut noaptea în curtea mănăstirii, pe culcușuri improvizate din pături și s-au rugat pentru sănătate și iertarea păcatelor. Unii au venit de la sute de kilometri distanță.

„Ne place, venim de mulți ani. Merită pentru familie, pentru sănătate, pentru toate”, spune unul dintre pelerini.

De tânără am venit și acum am 70 de ani, de tânără și am venit tot pe jos”, explică o femeie.

După miezul nopții, Icoana Maicii Domnului a fost purtată pe brațe de preoți, care alături de credincioși au înconjurat biserica de trei ori.

Preoții se așteaptă ca peste 100.000 de creștini să treacă poarta mănăstirii Nicula.

Ceremonie a fost şi în fața bisericii romano-catolice din localitatea Cacica. După slujbă, clericii împreună cu pelerinii au pornit într-o procesiune în jurul bisericii, în timp ce statuia Maicii Domnului şi cea a Mântuitorului au fost purtate pe umeri.

Am venit că e pelerinaj și am mai fost, nu e prima dată, venim în fiecare an, ne simțim bine, am venit la Maica Domnului să ne rugăm. Orice necazuri avem, aici putem să ne alinăm durerea și necazul”, spune un credincios.

„Am venit la Cacica la Mama cerească ca să-mi dea ajutor să trec peste tot, problemele numai dânsa mi le poate alina”, mărturisește un altul.

Luni dimineaţă vor fi oficiate slujbe şi liturghii în limba română, maghiară, polonă și germană. 


30 de mii au ajuns deja la Nicula. Cozile la icoana făcătoare de minuni cresc de la o oră la alta. Un bătrân a leşinat după ce a stat ore întregi în picioare.

Mănăstirea Nicula atrage, an de an, zeci de mii de pelerini din toata ţara. Unii vin pe jos, de la distanţe considerabile, cum este şi un grup sosit la sfânta mănăstire tocmai din satul Lăpuş, judeţul Maramureş. De mai bine de un secol, oamenii de acolo vin în fiecare an la Nicula. Cel mai în vârstă dintre credincioşii sosiţi anul acesta din Lăpuş are 70 de ani. De 35 de ani, nu a ratat niciun praznic.

„Trebuie să ai voință, să fii cu credință și cu un gând”, spune Ştefan Grigore.

Credinciosii sunt atrași la Nicula de icoana Maicii Domnului, veche de sute de ani. Se spune despre ea că este făcătoare de minuni după ce, în secolul XVII, ofiţerii armatei austriece au consemnat în documente că Icoana a lăcrimat trei săptămâni încontinuu. Pentru a ajunge să se roage la sfânta icoană, oamenii stau la coadă cu orele. De altfel, un bătrân a leşinat, în această după-amiază, în timp ce stătea la rând. Şi-a revenit fără ajutorul medicilor şi a cerut să fie lăsat să rămână la procesiune, ca toţi ceilalţi.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an, pe 15 august. Credincioșii care vin la Nicula petrec noaptea sub cerul liber, în rugăciune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri