Concluziile ședinței de lucru de la Cotroceni: România nu este afectată direct de situația din Ucraina, dar va monitoriza evoluțiile separatiste din R. Moldova

Data publicării:
basescu cotroceni tribuna presidency-4.ro

Actualizare 21.30  Concluziile şedinţei de lucru pe care președintele Traian Băsescu a avut-o cu structurile de securitate naţională:

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a convocat sâmbătă, 1 martie a.c., într-o şedinţă de lucru, structurile de securitate naţională cu privire la situația din Ucraina, în urma acestei ședinței fiind stabilite următoarele concluzii:

- România nu este afectată direct de situația din Ucraina și nu există riscuri imediate la adresa securității naționale a țării;

- România nu a ridicat gradul de alertă al structurilor de securitate națională;

- România va continua să fie activă în relațiile cu aliații săi în discuțiile privind evenimentele din Ucraina; președintele României, domnul Traian Băsescu, a mandatat reprezentanții statului român să prezinte poziția de principiu a României în dezbaterile ce urmează pe această temă în structurile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și ale Uniunii Europene (UE);

- România va monitoriza, în continuare, cu maximă atenție, atât situația din Ucraina, cât și evoluțiile separatiste din Republica Moldova.”  

Actualizare 18.10. Președintele Traian Băsescu va avea, în această seară la ora 19.00, o „ședință de lucru cu structurile de securitate națională”, a anunțat Administrația Prezidențială. 

Această şedinţă este una de lucru şi nu una a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, se arată în comunicat.

_______________________________

„România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei”, potrivit comunicatului.

„România este preocupată de respectarea deplină a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene”, se arată în comunicat.

„Apariţia unor grupări civile dar şi a unor formaţiuni militare nerevendicate care au ocupat clădirile autorităţilor legitime şi semnalele repetate ale unor tendinţe separatiste ameninţă stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritorială şi securitatea regională”, potrivit președintelui.

„Orice diferend politic între administraţia regională a Crimeii şi puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forţă, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei. În ceea ce priveşte protejarea minorităţilor, preşedintele României consideră că aplicarea fermă a normelor internaţionale şi a bunelor practici în domeniu reprezintă singurul izvor de reglementare a drepturilor minorităţilor naţionale şi trebuie să reprezinte o obligaţie a fiecărui stat şi nu motivul unei intervenţii armate externe”, se arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri