VIDEO. Incidente la Pungești. Chevron sesizează Poliția Vaslui în legătură cu distrugerile. Suspendarea activității e temporară

Data publicării:
pungesti protest 7 decembrie

Actualizare 23.50. Manifestările violente au reizbucnit spre seară, când 50 de protestatari au aruncat cu pietre în dubele jandarmeriei aflate în zona Siliștea-Pungești. Potrivit Jandarmeriei, zece persoane au fost ridicate şi duse la audieri.

Actualizare 22:40:15 dosare penale au fost întocmite pentru tulburarea liniştii publice, un protestatar s-a ales cu dosar penal pentru că avea la el un cuţit, iar alţi şapte au primit amendă între 100 şi 500 de lei pentru că au refuzat să se legitimeze. În total, 22 de protestatari au fost ridicaţi şi duşi cu dubele la audieri. Potrivit unor surse, printre aceştia s-ar fi aflat şi Claudiu Crăciun, unul dintre liderii demonstrațiilor din București legate de proiectul de la Roșia Montană.

Pe mine personal m-au sancționat pentru o aberație. Că am participat la un miting neautorizat”, a spus Marius Ignat, protestatar amendat. 

Actualizare 16.00 22 de protestatari au fost duşi la audieri la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui. Pentru 15 dintre ei s-au întocmit şi dosare penale. Acuzațiile sunt de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, pentru care riscă până la doi ani închisoare, iar un dosar este pentru port ilegal de armă albă. Au fost date, de asemenea, amenzi cuprinse între 100 şi 150 de lei.

Actualizare 15.25. Chevron anunță, într-un nou comunicat, că a sesizat Poliția Vaslui în legătură cu „distrugerile de echipament produse pe proprietatea” companiei și subliniază că nu tolerează violența sub nicio formă. Totodată, Chevron precizează în noul comunicat că suspendarea activității anunțată anterior este temporară. Iată comunicatul:

"Chevron confirma astazi suspendarea activitatilor in Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a conditiilor nesigure de lucru generate de activitatile ilegale si violente ale protestatarilor. Chevron a sesizat Politia Vaslui in legatura cu distrugerile de echipament produse pe proprietatea noastra.

Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu aprobarile pe baza carora operam si in siguranta, insa acest lucru nu a fost posibil astazi.

Chevron nu tolereaza violenta sub nicio forma si isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale.

Prin urmare, compania noastra a suspendat temporar activitatile pentru a se asigura ca orice lucrare efectuata se poate face in conditii de siguranta pentru comunitate si pentru angajatii sai.

Chevron a obtinut permisele de mediu si autorizatiile necesare demararii activitatilor in Silistea.

Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza carora operam."  

Actualizare 15.00 Cel puțin 20 de persoane au fost duse la audieri în urma confruntărilor dintre protestatari și forțele de ordine, relatează corespondentul Digi24 de la fața locului.

Actualizare 14.00 Spiritele s-au mai calmat, o parte dintre protestatari s-au retras în tabăra improvizată la Pungești.

Actualizare 13.24 Stelian Muscalu, realizator Business Club, apreciază că protestele vor continua atât timp cât nu va exista o comunicare mai bună din partea companiei și a autorităților.

Actualizare 13.20. Chevron a trimis un comunicat în care își exprimă poziția oficială și anunță suspendarea activităților la Siliștea:

„Chevron confirma astazi suspendarea activitatilor in Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a activitatii protestatarilor.
Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu aprobarile pe baza carora operam si in siguranta, insa acest lucru nu a fost posibil astazi.
Respectam dreptul oamenilor de a-si exprima opiniile, insa credem ca acesta trebuie exercitat in limitele legii.
Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale.
Chevron a obtinut permisele de mediu si autorizatiile necesare demararii activitatilor in Silistea. Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza carora operam."  

Actualizare 13.17 Marius Țăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, spune că jandarmeria nu a folosit mijloace de forță împotriva protestatarilor, ci că a luat „măsuri specifice” după ce o manifestare anunțată ca religioasă a devenit violentă. Aceste mijloace specifice înseamnă identificarea și conducerea la secție a persoanelor care încarcă prevederile legale. Oficialul nu a putut confirma informațiile cotidianului Adevărul, potrivit cărora zece protestatari ar fi fost reținuți. De asemenea, a spus că nu poate da informații despre o persoană de 25 de ani, din Brașov, care ar fi fost transportată la spital cu răni la cap.

Actualizare 13.11. Noi violențe au izbucnit, protestatarii încearcă să blocheze drumul. Au sosit între timp câteva microbuze cu manifestanți, mașini cu numere de Cluj, Sibiu și București. În total sunt 400-500 de protestatari. Pe terenul proprietate privată unde operează Chevron nu mai sunt manifestanți, accesul fiind blocat de jandarmi.

Actualizare 13.00. Câțiva organizatori au fost ridicați de jandarmi și urcați în dube. Au izbucnit noi violențe, mai multe persoane au fost rănite. SMURD a sosit la fața locului și a preluat răniții.

Actualizare 12.24. Oamenii strigă „Revoluție!” și par să se regrupeze. Forțele de ordine au format un scut uman.


Actualizare ora 12.15 Manifestanții încep să se retragă. În zonă sosesc câteva zeci de scutieri.


Actualizare ora 12.00 Se înregistrează incidente la proteste. Activiștii au pătruns pe terenul proprietate privată unde se află utilajele Chevron. Oamenii au devenit violenți, au dărâmat gardul care delimita proprietatea șiau  aruncat cu pietre în jandarmi. Reacția acestora nu a fost extrem de fermă. Câțiva manifestanți au bâte în mâini și aruncă cu ele în jandarmi.

„Deja nu mai vorbim de o manifestare paşnică, religioasă, aşa cum s-a spus la început. Legea 60 reglementează faptul ca adunarile publice cu caracter religios nu trebuie declarate”, a precizat la Digi24 Marius Țăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

„Cei care săvârșesc o astfel de faptă riscă închisoarea. E vorba de fapte care sunt încadrate de lege la tulburare de posesie, la opunerea cu violenţă faţă de forţele de ordine”, a avertizat Marius Țăranu.

______________________

O mie de protestatari erau aşteptaţi astăzi, la ora 12, la Pungeşti, în Vaslui. Va fi o nouă demonstraţie împotriva proiectului de explorare a gazelor şist, convocată pe reţelele de socializare. Mitingul nu a fost autorizat.

La ora 11.00 se strânseseră deja 200 de manifestanți, deși demonstrația era anunțată pentru ora 12.00. În mare parte sunt localnici, dar sunt așteptate autocare cu activiști din toată țara. Oamenii au venit cu tricolorul și strigă lozinci împotriva autorităților sau afișează mesaje precum „Uniți salvăm toată România”.

Sunt prezenți și câteva zeci de jandarmi și polițiști. Protestatarii au spus că au fost opriți de mai multe ori de polițiștii rutieri. Numai pe drumul dintre Iași și Pungești au fost instalate patru filtre.

În paralel cu acest protest, chiar lângă grupul de manifestanții, utilajele de la Chevron lucrează într-o zonă în care protestatarii nu au acces.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri