Roșia Montană. Mii de protestatari au manifestat în marile orașe ale țării

Data publicării:
rosia pentru preview

Actualizare 23.00. Manifestaţia de la Bucureşti a luat sfârşit, puţinii protestatari rămaşi în Piaţa Universităţii plecând spre casă. Aceştia au preomis că vor continua să protesteze şi în zilele următoare.

Proteste au fost organizate şi la Londra unde sute de români s-au adunat în Trafalgar Square pentru a-şi arăta adeziunea cu manifestanţii din ţară. Protestatarii au scandat împotriva proiectului de la Roşia Montană.

Actualizare 22.10.  La Universitate au rămas mai puțin de 300 de protestatari, care scandează lozinci.

Actualizare 20:37 În câteva minute, protestatarii vor ajunge în piața Universității, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața Teatrului Național. Un cordon de jandarmi îi așteaptă pe aceștia la interesecția cu strada Batiștei. Din cauza frigului și a ploii, numărul manifestanților nu depășește 6.000. Circulaţia în zonă a fost parţial blocată.

Actualizare 20:07 Protestatarii au ajuns pe Calea Călărași, la Hala Traian. Cei 5.000 – 5.500 de manifestanți, potrivit unor estimări oficiale, sunt însoțiți de coloane de jandarmi și de mașini de poliție.

Hala Traian. Foto: Facebook/Rezistența Urbană

Actualizare 20.00. Coloana de manifestanți a ajuns pe Calea Călărași, în drumul spre Piața Universității.

Foto: Facebook/Rezistența Urbană

Actualizare 19:25 Și la Brașov oamenii au ieșit în stradă să protesteze fața de proiectul Roșia Montană, însoțiți fiind de jandarmi. 

Actualizare 19.00. Numărul protestatarilor a crescut, în ciuda ploii. Estimări neoficiale vorbesc despre aproximativ 5.000 de oameni care participă la acest marș.

Protestatarii au ajuns pe bulevardul Camil Ressu și se îndreaptă spre Dristor.

Foto: Andreea Pietroșel (Facebook)

Câteva sute de jandarmi sunt prezenți în jurul manifestanților, pentru a se asigura că nu au loc incidente.

Traficul este blocat în acest moment pe bulevardul Camil Ressu.

Aproximativ 2.000 de persoane protestează și la Cluj față de proiectul de exploatare de la Roșia Montană. 

Protestatarii au adus o fotografie a ministrului Culturii, Daniel Barbu, în care au aruncat apoi cu roşii. Ei au cerut demisia ministrului, pe care îl acuză că refuză includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO.  

De asemenea, la Iași manifestează aproximativ 250 de persoane, iar aproximativ 500 de persoane au ieșit în stradă la Sibiu.

__________________

Actualizare 18.10. Protestatarii din București au plecat din Titan și se îndreaptă spre Piața Universității. Poliția i-a sfătuit pe șoferi să ocolească zonele prin care vor trece manifestanții, pentru a evita blocajele în trafic.

Foto: Facebook/Rezistența Urbană

______________

În București, protestatarii se întâlnesc, începând cu ora 18, la metroul Titan. Aceștia vor manifesta, în marș, prin cele mai dens populate cartiere ale Capitalei.

Organizatorii protestului au anunțat pe pagina de Facebook traseul pe care vor mărșălui timp de trei ore: Metrou Parc Titan – Bd Nicolae Grigorescu (18:30) – Bd. Camil Ressu – Dristor (19:15) – Bd. Mihai Bravu – Str. Dristorului (19:30) – Str. Delea Nouă – Calea Călărași (20:00) – Bd. Corneliu Coposu – Bd. Ion C. Brătianu (20:45) – Piața Universității.

Aceștia vor parcurge, în total, 8,1 kilometri, iar informații în timp real vor fi postate pe pagina de Facebook „Uniți Salvăm”.

„În jur de 9 ne revedem cu toții în Piața Universității, unde e foarte important să fim împreună, că vin oamenii lui Ponta să ne numere”, au scris organizatorii pe site-ul de socializare.

Manifestaţii vor avea loc și în alte orașe mari ale țării, cum ar fi Cluj, Constanța, Sibiu și Iași, dar și în localitatea Câmpeni, de lângă Roșia Montană.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri