C. Harnagea: După ce se va consulta cu Patrușev, Putin va ști dacă lansează o invitație către T. Băsescu

Data publicării:
putin sfatos - mfax

Nu cred că Washington și Moscova au nevoie de o paltformă socială la București pentru a-și spune secrete și a-și strânge mâna. Nu trebuie să se vadă într-o țară terță”, a subliniat Cătălin Harnagea, fost șef SIE, pe tema vizitei întreprinse de Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de securitate al Rusiei ieri, la București, dar și pe tema vizitei directorului CIA.

„Interesantă e vizita secretarului Consiliului de securitate al Rusiei, relația cu Rusia nu au fost extraordinar de mulțumitoare în ultimii ani, vizita e un mesaj măcar, care ar trebuie decodificat la București în mod fără echivoc și constructiv. Vizita unui asemenea oficial ar trebui folosită dacă și pentru o apropiere măcar pe partea economică”, a subliniat Harnagea.

„Directorul SRI a avut o întâlnire cu directorul CIA, au analizat parteneriatul dintre cele două servicii, și-au exprimat satisfacția față de nivelul cooperării. Declarațiile directorului CIA sunt elocvente. În cadrul întâlnirii dintre Maior și Brennan a fost apreciat și gradul de interoperabilitate dintre servicii. S-au conturat viitoarele coordonate ale cooperării”, a declarat, telefonic, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Cătălin Harnagea a discutat și despre gradul de pregătire și performanța agenților români. „Poate spionii români au un talent mai aplicat și au surse mult mai bune în zone pe care aliații le consideră zone extrem de sensibile: O Mijlociu, Asia. De aceea agenții români sunt mai performanți, ajung mai rapid și mai direct la informații. Avem și o generație foarte bună de analiști”, a explicat el.

„Au fost două perioade vizibile în cadrul SRI: perioada în care nu eram incluși în NATO și cea de după aderare, când s-au deschis toate lucrurile, interoperabilitatea a cunoscut o altă larghețe”, a adăugat el.

Harnagea îl consideră pe Patrușev „un mesager direct al lui Putin către oficialii de la București”. „Este o întindere de mână, pe care Bucureștiul o va accepta sa nu, cred că deschiderea Msocovei merită analizată. Au fost ani în care relațiile nu au fost închise, dar extrem de reci. Probabil după ce se va consulta cu Patrușev, Vladimir Putin va ști dacă acceptă sau lansează o invitație către București, la nivelul președintelui României”, a subliniat Harnagea. „Patrușev poate ajunge în orice funcție, oricând”, a mai spus el.

Citiți și Traian Băsescu: România a semnat un memorandum de cooperare cu Rusia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri