Raed Arafat la Digi24: Este o performanță că am obținut autorizațiile de survol în două-trei ore

Data publicării:
RAED ARAFAT MINISTERUL SANATATII CONFERINTA-2

„Din informațiile pe care le avem, răniții sunt stabili. Cel puțin o persoană a intrat în operație dintre cele în stare critică. Una dintre victime va fi externată astăzi, neavând probleme grave. Situația este fie staționară, fie în ameliorare. Vom primi rapoarte zilnice de la cele patru spitale. În cazul celor trei în stare foarte critică, situația se poate agrava sau ameliora, ne putem aștepta la orice. Sunt leziuni grave, cu risc vital. Doi pacienți sunt la Universitar și unul la Floreasca”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Muntenegrul a venit în sprijinul nostru, a facilitat aducerea decedaților, altfel, în orice țară din lume, de regulă nu se dau decedații până nu sunt identificați. La rugămintea ministrului de externe și a premierului au acceptat să ne lase să ducem decedații în țară. Medicii legiști din Muntenegru au venit pentru a participa la identificare”, a precizat Raed Arafat.

„Am aflat despre accident seara, nu știu exact la ce oră. Noi nu aveam date despre gravitatea cazului, s-a aflat apoi despre decese, mulți răniți. Am sunat la premier pentru că eu îl înlocuiam pe domnul ministru în acea zi, aveam mandat de delegare. Atunci am sunat la premier, am discutat, s-a decis să plece urgent un avion în cursul nopții. Am aflat din mai multe surse, inclusiv centrul operativ de la Ministerul Sănătății. Date oficiale am primit de la acest centru operativ, care e în legătură și cu celelalte centre operative din alte ministere. Zic că am reacționat repede”, a explicat el.

„Decizia de a pleca s-a luat repede, premierul a luat decizia imediat. La 3 dimineața eram în avion deja. Obținerea autorizațiilor de survol - unde MAE a sprijinit - a trebuit să se ia de la 2-3 țări, una a întârziat acordul vreo două ore, timp în care s-a așteptat”, a povestit el. „Obținerea în numai 2-3 ore a autorizației de survol a fost o performanță, nu o întârziere”, a subliniat Raed Arafat.

„În UE nu sunt mai mult de 2-3 țări care aveau capacitatea să reacționeze așa cum am reacționat noi”, a subliniat Raed Arafat. „2-3 ore sunt scurte ca perioadă pentru a rezolva o intervenție de acest gen, nu modificau nimic pentru pacienți”, a explicat Raed Arafat.

„Implicarea populației din Muntenegru a fost un lucru extrem de pozitiv. Chiar dacă aflam în primul minut, nu aveam cum să trimitem trupe de intervenție imediat. Modul de reacție local a fost excelent, iar cel al României a fost excelent”, a subliniat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri