Raed Arafat: Experţi şi procurori din România vor participa la anchetă

Data publicării:
RAED ARAFAT MINISTERUL SANATATII CONFERINTA

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă:

"Din păcate, informaţia care mi-a ajuns... Elicopterul care executa o misiune oficială, în baza acordului dintre cele două guverne, s-a pierdut de pe ecranele radarelor la MoldATSA în jurul orei 14 şi ceva...

În urma căutărilor a fost găsit prăbuşit. Avem pierdute patru persoane. Fiind pe teritoriul Republicii Moldova, investigaţia cade în răspunderea autorităţilor din Republica Moldova, dar nu înseamnă că nu va fi şi implicare din partea României. Este ce putem spune pâna acum. Mai multe informaţii nu avem.

Sunt plecat de ieri la întâlnirea şefilor protecţiei civile din Europa, dar întrerup totul, mă întorc şi mă deplasez acolo.

Este decizia pilotului pentrudecolare, în baza informaţiilor primite, din toate punctele de vedere. Pilotul primeşte informaţii şi analiza meteo şi decide dacă decolează, bineînţeles, împreună cu restul echipajului. Dacă cineva din echipaj simte că nu vrea să execute misiunea poate să spună: Nu consider că e cazul să execut misiunea.

Dar decidentul final pentru zbor este pilotul, nu medicul. Medicul decide doar oportunitatea cazurilor din punct de vedere medical.

Misiunile în Republica Moldova erau şi rămân foarte importante. A fost dezvoltat pe baza unei colaborări transfrontaliere şi cu finanţare europeană. După asta, a venit şi sprijin din partea Guvernului României, care a încheiat acest protocol de colaborare care a fost ratificat în parlamentele celor două ţări. În baza protocolului s-a făcut şi procedura oficială de colaborare şi de alertare pentru aceste elicoptere. Elicoptere de la Iaşi şi de la Galaţi. Nu era număr mare, dar era un număr de misiuni care se făceau. 20 de misiuni la solicitarea Republicii Moldova. Misiuni de urgenţă.

Se lucrează la anunţarea familiilor. Din ce ştiu, da, au fost anunţate deja.

Normal că la investigaţii vor participa experţi în aviaţie şi din partea României, dar nu vă pot comunica imediat. Vor pleca sigur de la Inspectoratul de Aviatie, de la Ministerul de Interne, dacă n-au plecat deja. Sigur o să avem şi reprezentanţi ai procuraturii din România.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri