Cum ar putea recupera statul român prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA

Data publicării:
vila herastrau

„Justiţia va eşua să recupereze prejudiciile din aceste cauze. Sunt oameni care trebuia să apere statul şi nu au făcut altceva decât să intre să vândă de la cei din astfel de reţele infracţionale”, afirmă Adrian Muraru, director al Institutului pentru Politici Publice.

Ca să îşi recupereze paguba, statul va lua bani din conturile celor 12 condamnaţi. A pus sechestru deja pe conturile şi proprietăţile lor. Procedura poate fi contestată însă ani la rînd.

În cazul în care decizia Tribunalului rămâne definitivă, Dan Voiculescu pierde una dintre locuinţele sale, aflată într-un bloc din centrul Capitalei. Apartamentul a fost evaluat la 250.000 de euro. Totodată, instanţa a mai menţinut sechestrul asigurator asupra a două dintre conturile fostului senator, până la concurenţa a 20 de milioane de lei.

Un alt actor important al cazului, Gheorghe Mencinicopschi, ar putea pierde un teren evaluat la aproape o jumătate de milion de euro. Sorin Pantiş, care conducea Grivco, firma care a preluat terenurile subevaluate, poate rămâne fără un teren şi două apartamente, evaluate la două milioane de euro.

Statul a fost prejudiciat cu 60 de milioane de euro

Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat, cu doar puţin peste 100.000 de euro, mai bine de trei hectare şi jumătate de teren care aparţineau Institutului de Cercetari Alimentare. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu, spun procurorii DNA, ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real.

Prejudiciul creat statului depăşeşte 60 de milioane de euro, iar Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în dosar.

Dan Voiculescu a fost condamnat astăzi la cinci ani de închisoare cu executare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dat sentinţa în dosarul în care a fost judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii ceruseră închisoare cu executare pentru fondatorul PC, care a prejudiciat statul cu 60 de milioane de euro prin cumpărarea unui teren subevaluat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri