Inundații în Moldova. Victor Ponta promite că Guvernul va repara casele oamenilor și drumurile

Data publicării:
inundatii-5

Actualizare 17.50. Premierul Victor Ponta a vizitat satele afectate de inundații. La Pechea, unde a doua viitură a inundat casele oamenilor, premierul le-a promis sinistraților că, după ce se retrag apele, Guvernul le va da materiale de construcții, pentru a-și reface casele.

Actualizare 16:10 O a doua viitură a lovit localitate Pechea, iar nivelul apelor este mult mai ridicat față de acum 24 de ore, ceea ce împiedică autorităţile să acționeze. Localnicii s-au refugiat în sala de sport, în timp ce250 de locuinţe din chirpici stau acum să cadă, iar alte 150 de case şi gospodării au fost inundate. 

Actualizare 14.44. Premierul Victor Ponta a ajuns la Galați, unde discută cu autoritățile despre măsurile după inundații.

„Mai bine și în noaptea asta și mâine, mai bine să ne înjure oamenii că îi scoatem din case și îi ducem în altă parte și să nu se întâmple nimic, decât să-i lăsăm și să ne trezim că mai moare cineva. Ne asumăm acest lucru”, a spus premierul.

„Urgența e ce îndepărtăm acum, ce facem zilele următoare, După aceea, domnule secretar de stat, înțeleg că vă pregătiți cu evaluările. Vreau să le spun la oameni astăzi că le reparăm casele și drumurile, repede. Miercuri, în ședință, vreau să alocăm sumele necesare”, a declarat Victor Ponta.

Actualizare 14.14. Patriarhia Română a anunțat că, la inițiativa patriarhului Daniel, ajută financiar cu câte 3 000 lei fiecare dintre familiile celor nouă persoane din judeţul Galaţi care şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din ultimele zile. De asemenea, Patriarhia Română oferă suma de 70 000 lei pentru ajutorarea familiilor din comuna Cudalbi, localitatea gălăţeană cea mai grav afectată de inundaţii și a făcut apel pentru donații.

Actualizare 14.11. Începutul anului școlar a fost amânat în două școli din Galați, din cauza inundațiilor.

Actualizare 13.50. În localitatea gălățeană Pechea este așteptată o nouă viitură. Nivelul apei a început să crească și locuințele mai multor oameni au fost inundate din nou. Circulația a fost restricționată în centrul comunei, iar nivelul râului Suhurlui este în creștere.

Actualizare 13.23. 30 de militari cu unelte genistice şi un autocamion DAC, aparţinând Batalionului 300 Infanterie de la Galaţi, vor interveni urgent, din ordinul ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, pentru consolidarea cu saci cu nisip a digului de pământ de pe malul râului Siret, în dreptul localităţii Ijdileni, judeţul Galaţi. 

Actualizare 13. 22. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a dispus, vineri dimineaţă, ca circa patru tone de apă îmbuteliată să fie transportate de la Bucureşti în localităţile afectate de inundaţiile din judeţul Galaţi. Cantitatea de apa va fi împărţită localnicilor din localitatea Cudalbi. La rândul lor, militarii Statului Major al Forţelor Navale au donat două tone de apă localnicilor afectaţi de inundaţii din Valea Mărului.

Actualizare 12.39. „În acest moment tranzităm unda de viitură în zona Pechea și asigurăm secțiunile de scurgere, astfel încât să deblocăm, cât mai repede, zonele inundate. Am dispus, de asemenea, realizarea unor lucrări de terasament, pentru dirijarea apelor către incinte agricole”, a declarat, la Digi24, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Ana Varga.

Avem planuri de apărare împotriva inundațiilor, primarii au știut ce să facă, au evacuat persoanele, au luat măsurile necesare, iar acum acționăm pentru eiliminarea efectelor inundațiilor. Nu putem asigura un grad de protecție 100%”, a mai spus Lucia Ana Varga.  

Actualizare 12.20. Eugen Chiriță, purtător de cuvânt al ISU Galaţi, a declarat că din iazul piscicol din apropierea comunei Pechea este deversată apă controlat și că pe partea spre localitățile din aval a fost făcută o breșă pentru a mări capacitatea de deversare a apei. Scopul este de a preîntâmpina o nouă fisură.

Eugen Chiriță a precizat că un drum național este blocat în urma inundațiilor, două drumuri județene sunt afectate și pe o secțiune de drum au fost impuse restricții de tonaj.

 Actualizare 11.25. Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi pentru județele Galați, Brăila și Tulcea. Codul intră în vigoare în această seară, la ora 21.00. și expiră mâine dimineață la ora 10.00. 

Alte șase județe – Vaslui, Vrancea, Buzău, Ialomița, Călărași și Constanța – sunt sub cod portocaliu. Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în sud-estul ţării vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi izolat 40 l/mp, avertizează meteorologii.

În judeţele Brăila şi Tulcea, cantităţile de apă vor depăşi local 50...60 l/mp, iar în judeţul Galaţi, mai sunt posibile cantităţi de apă de 30...40 l/mp, potrivit Administrației Naționale de Meteorolgie.

Actualizare 11.14. Premierul Victor Ponta va merge astăzi la Galați, în urma inundațiilor în care și-au pierdut viața nouă persoane. 

Actualizare 11.02. ANM a emis un cod galben, în nord-estul județului Tulcea și zona Deltei. Potrivit meteorologilor, se vor semnala intensificări de scurtă durată ale vântului, averse ce pot atinge și depăși 25 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice și, posibil, grindină. Atenționarea este valabilă până la ora 11.50.

Actualizare 10.50. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (10:20), în judeţul Tulcea, traficul rutier pe DN22E87 este întrerupt între localităţiile Tulcea şi Mineri, din cauza aluviunilor rămase pe partea carosabilă.

Actualizare 10.40. A fost emisă o actualizare nowcasting pentru județul Tulcea, care urmează să expire la 10.45. Și în acest județ au avut loc inundații.

Actualizare 10.30. O ședință de urgență va avea loc la Prefectura Galați, din cauza noilor avertismente meteorologice și hidrologice.

Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt al Apelor Romane, a declarat la Digi24 că se menține încă riscul de inundații în zonă și că există riscul producerii de scurgeri de pe versanți, pâraie și creșteri de debite și niveluri.

Avertizarea hidrologică ar putea fi prelungită și după ora 12.00, a adăugat ea.

Actualizare 10.00 Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru județele Vaslui și Galați. 12 localități riscă să fie inundate, în condițiile în care, cel puțin până la ora 11.00, va ploua abundent, potrivit meteorologilor.

Cele mai expuse sunt localitățile Pechea, Slobozia Conachi și Costache Negri.

Zeci de locuitorii din satul Pechea sunt evacuați, după ce un dig de protecție al unui lac de acumulare s-a rupt din cauza ploilor torențiale. Autoritățile au improvizat un dig, dar nu este sigur că acesta va rezista viiturii.

Oamenilor li s-a spus să ia cu ei doar strictul necesar, actele și telefoanele mobile.

Inspectorul șef al ISU Galați, Vasile Balaban, a precizat că nu este vorba de un baraj, ci de un iaz piscicol, care nu are o cantitate foarte mare de apă.

Prima măsură care se poate lua este evacuarea persoanelor spre locuri sigure, în zone mai înalte, a adăugat el.

Mai multe motopompe au fost aduse din județele Vrancea și Brăila, pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor.

____________________

Nouă persoane au decedat în urma inundaţiilor, potrivit unei raportări a Prefecturii Galaţi.

Cei mai mulți s-au refugiat în biserici și în săli de sport, fie la rude sau la prieteni.

Alții au ținut să rămână acasă pentru a păzi ce le-a mai rămas din gospodării și au trimis numai copiii să se adăpostească.

Localitatea gălăţeană Pechea a fost grav lovită de ploi. Peste 150 de case şi gospodării au fost inundate. O parte dintre ele au fost distruse în totalitate, de furia apelor. De frică să nu vină iar apele, oamenii s-au retras la rude sau au mers să doarmă în sala de sport din localitate.

La Pechea, noaptea nu a trecut deloc uşor pentru cei care nu au vrut să-şi părăsească gospodăriile. Printre ei se numără şi familia Ionescu.

„Risc, nu plec din casă, unde să plec? Aici m-am născut, aici mor”, a spus capul familiei.

Casa bărbatului a fost inundată în totalitate, iar urmările viiturii se văd peste tot: pereţi dărâmaţi, mobilă distrusă.

Alţi oameni care şi-au pierdut casele s-au refugiat în adăposturile improvizate de autorităţile locale. Zece saltele într- o sală de sport din comuna Pechea au găzduit aproape 30 de persoane venite după lăsarea nopţii.

Câteva sticle de apă, o pâine şi câţiva cârnati au fost singurele ajutoarele pe care fiecare dintre persoanele afectate de inundaţii le-au primit de la autorităţi.

Localnicii speră să revină cât mai curând în casele lor. Nu ştiu însă cu ce bani vor face reparaţiile necesare.

Inundații și la Vaslui

Inundaţii au fost și în comuna Zorleni, din judeţul Vaslui, în această dimineață. 15 locuinţe şi 50 de gospodării au fost afectate de ape. Pompierii acţionează în acest moment în zonă.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a detaliat, în direct la Digi24, care au fost consecințele fenomenelor meteorologice.

Nu este pentru prima dată când mor oameni din cauza nepasării autorităţilor. În 1999, 2005 şi 2006, puhoaiele au ucis 29 de persoane. Şi atunci, ca şi acum, autorităţile au găsit scuze şi au ridicat din umeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri