Mii de oameni au venit la Palatul Elisabeta pentru a-l vedea pe Regele Mihai

Data publicării:
regele mihai priveste la bustul lui carol 1RESIZE-Mediafax Foto-Octav Ganea


Actualizare 11.10. Regele Mihai a ieșit la balcon pentru a saluta mulțimea strânsă la Palatul Elisabeta. Alături de Majestatea Sa s-au aflat principele Radu, principesa Margareta și principele Nicolae.

Mihai I a urcat pe tron prima dată la 5 ani. Era al treilea rege al României, după Carol I, care adusese ţării independenţa şi după Ferdinand I Întregitorul, care crease România Mare. A fost detronat de tatăl său, Carol al II-lea, în 1930, şi a redevenit rege la 18 ani, într-unul dintre cele mai grele momente pentru ţara aruncată într-un război distrugător.


La 23 august 1944, tânărul rege şi-a asumat ieşirea României din alianţa cu Germania nazistă şi continuarea războiului de partea Aliaţilor. Gestul său de mare curaj a scurtat războiul, a salvat sute de mii de vieţi şi le-a oferit românilor speranţa unei reveniri la regimul democratic. Numai că regele care îl infruntase pe Hitler a fost forţat să abdice în 1947. Dispărea atunci ultima piedică în calea sovietizării României.

A plecat în exil la 26 de ani

Sufletul regelui exilat a primit toate rănile şi lacrimile poporului său înlănţuit. Mihai I a plecat tânăr din România, la 26 de ani. A suportat exilul cu demnitate, a muncit şi a cunoscut doar alinarea dată de dragostea familiei. Nu şi-a uitat niciodată ţara. Iar după 1989 s-a întors. Dar nu imediat, pentru că la început policitienilor le-a fost frică. Nu au înţeles că Regele nu a venit să facă politică, şi nici dreptate. El le aparţine tuturor românilor.

Au trecut mai bine de două decenii de la căderea comunismului. Politicienii s-au perindat la guvernare, iar minciunile comunismului şi-au pierdut forţa. Mihai I a ales să-şi sărbătorească ziua în mijlocul oamenilor. Treziţi parcă dintr-un vis urât, românii au şansa să-i spună azi "La mulţi ani!" regelui lor.

Dincolo de politică, de interesele, opţiunile sau convingerile fiecăruia. Au şansa să-i calce pragul celui care a învins vremurile neprielnice fără urmă de resentiment. Prin iubire. Şi care, la 92 de ani, ne oferă tuturor o lecţie de umanitate.

Regele Mihai a oferit ieri un dejun festiv, la care au fost invitaţi politicieni şi ambasadori. A fost o ocazie pentru personalităţile politice să sărbătoarească alături de fostul suveran onomastica acestuia, cu o zi mai devreme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri