Retragerea Regelui Mihai, în presa din întreaga lume

Data publicării:
regele mihai crop agerpres-1

FOTO: Agerpres

Reuters anunţă că Regele Mihai a luat această decizie din cauza unei boli grave şi că va fi reprezentat în continuare de fiica sa cea mare, Principesa Margareta. Agenţia internaţională aminteşte că Regele Mihai, vărul Reginei Elisabeta a II-a, a fost obligat să abdice în 1947, după ce regimul comunist a ajuns la putere în România, şi a fost nevoit să trăiască decenii la rând în exil în Occident. Agenția Reuters, a cărei ştire este preluată şi de cotidianul britanic The Daily Mail, îl citează pe Andrew Popper, membru al Consiliului Regal, potrivit căruia, Mihai I a fost operat şi urmează un tratament care nu îi permite să mai ia parte la viaţa publică.

Jurnaliştii agenţiei precizează că politicieni români, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de starea de sănătate a regelui şi speranţa că familia acestuia va continua să reprezinte o speranţă pentru români. „Nu există o dorinţă populară pentru reinstaurarea monarhiei în ţară, dar românii îl respectă pe Mihai ca personalitate istorică, în condiţiile în care sunt din ce în ce mai dezamăgiţi de o clasă politică percepută drept coruptă”, comentează Reuters, care prezintă şi  o scurtă biografie a fostului suveran.

La rândul său, Bloomberg anunţă că responsabilităţile regelui vor fi preluate de fiica acestuia, Principesa Margareta. „Regele Mihai este ultimul rege al ţării est-europene, unde familia regală are un rol ceremonial”, notează Bloomberg.

Şi Associated Press anunţă retragerea monarhului, care suferă de leucemie cronică şi de o formă de cancer de piele. Agenţia americană aminteşte că acesta este descendent al dinastiei germane Hohenzollern. AP, a cărei ştire este preluată de New York Times, relatează că regele s-a putut întoarce în ţară abia în 1992, dar că el şi soţia sa, regina Ana, trăiesc din 2004 la Aubonne, în Elveţia.

Agenţia belgiană Belga scrie că la sfârşitul anului 2007, la 60 de ani de la abdicare, fostul rege Mihai a desemnat-o pe Principesa Margareta ca successor, în cazul reinstaurării monarhiei în ţară.

Portalul Royal Central, care urmăreşte viaţa tuturor membrilor familiilor regale din lume, redă integral comunicatul Casei Regale a României.  Royal Central aminteşte şi scandalurile prin care a trecut recent familia regală a ţării noastre. Este vorba de excluderea prinţului Nicolae din linia de succesiune, „probabil pentru că a avut un copil ilegitim”, dar şi faptul că prinţesa Irina, una dintre cele cinci fiice ale regelui, a fost arestată pentru organizarea de lupte ilegale de cocoşi în Statele Unite.

La rândul său, site-ul francez Noblesse et Royaute, anunţă retragerea lui Mihai I sub o fotografie cu fostuul suveran.

În Asia, informaţia este relatată de portalul Channel News Asia, dar şi de presa indiană, pe site-uri precum India.com.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri