MAE: Trei români au murit și 18 sunt răniți într-un accident în Ungaria

Data publicării:
accident ungaria

Actualizare 17:22: Digi24 a ajuns la fața locului. Martorii cred că şoferul tirului a adormit la volan. Viteza maşinii a fost mare. Dovada? Impactul a fost atât de puternic, încât microbuzul a fost aruncat de pe autostradă. Doi bărbaţi de 54 şi 42 de ani şi o femeie de 29 de ani din Galaţi au murit pe loc. În microbuz se afla şi fetiţa de 9 ani a femeii. 

Microbuzul plecase din Galați și se îndrepta către Milano. Accidentul a fost provocat de un TIR bulgăresc al cărui șofer, foarte probabil, adormise la volan. Camionul a lovit din spate microbuzul românesc. În momentul impactului, microbuzul staționa, prins într-un blocaj în trafic. Accidentul s-a petrecut în jurul orei 6.40, ora României.

Presa ungară scrie că printre victime sunt și patru copii. Doi dintre aceștia sunt români.

Actualizare 16.00. Circulația pe autostrada M5 a fost reluată după nouă ore de la accident. Între timp, avionul Ministerului Apărării, cu un echipaj medical la bord condus de Raed Arafat, a decolat spre Budapesta.

Actualizare 13.19. Brândușa Predescu, purtător de cuvânt al MAE, anunță că, dintre cei 18 răniți, doi sunt copii, dar ei se află în afara oricărui pericol. 

Cei 18 răniți se află repartizați în patru spitale din Ungaria. Starea uneia dintre victime este considerată mai gravă, aceasta fiind preluată, de altfel, de un elicopter de la locul accidentului.

Familiile celor trei decedați au fost deja informate, a precizat Brândușa Predescu. Ea a mulțumit presei pentru „rapiditatea cu care a preluat informațiile comunicate de MAE”.

Actualizare ora 13.01 Noul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că microbuzul românesc avea toate actele în regulă. Transportul fusese anunțat, toate verificările au fost făcute, a spus Ramona Mănescu.

Actualizare ora 12.53. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Digi24 că avionul militar de tip „Spartan” va decola - peste o oră, o oră și jumătate - cu o echipă de la SMURD și cu specialiști de la Ministerul Apărării. Odată ajunși în Ungaria, specialiștii vor merge la toate cele cinci spitale unde sunt internați românii, vor evalua starea acestora și ulterior se va lua o decizie în privința lor.

Actualizare ora 12.40. O echipă medicală, sub coordonarea lui Raed Arafat, va pleca la Budapesta cu un avion militar, au anunțat premierul Victor Ponta și ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu

Cu toate că accidentul s-a petrecut în jurul orei 6.40, ministrul Sănătății - aflat pe litoral, la conferința PNL - a mărturisit că a aflat abia peste patru ore ore.

_____________________

Identitatea persoanelor decedate nu a fost comunicată încă.

La fața locului au fost trimise ambulanțe, dar și echipaje de descarcerare. Sunt așteptați și reprezentanți consulari de la mai multe ambasade.

18 persoane sunt grav rănite.

Mărturia unui martor al accidentului

Primul comunicat MAE, ora 11.59:

„Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat, astăzi, 30 august 2013, cu privire la un grav accident de circulaţie, care a avut loc în jurul orei 5.40, ora locală, pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu număr de înmatriculare românesc.

Din primele informaţii obţinute de misiune, este vorba de trei persoane decedate şi 18 persoane rănite. Se pare că atât persoanele decedate, cât şi cele rănite sunt cetăţeni români.

Ambasada României a întreprins de îndată demersuri pe lângă autorităţile statului de reşedinţă pentru a obţine informaţii cu privire la acest eveniment nefericit.

Consulul României la Budapesta şi atașatul de interne se află în acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autorităţilor ungare.

Misiunea diplomatică a României la Budapesta este în legătură permanentă cu autorităţile din ţara de reşedinţă referitoare la acest accident. Ambasada României la Budapesta este pregătită să acorde asistenţă şi protecţie consulară în limita competenţelor legale”.

Al doilea comunicat MAE , ora 12.37:

„Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat, astăzi, 30 august 2013, cu privire la un grav accident de circulaţie, care a avut loc în jurul orei 5.40, ora locală, pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu număr românesc.

Ambasada României a întreprins de îndată demersuri pe lângă autorităţile statului de reşedinţă pentru a obţine informaţii cu privire la acest eveniment nefericit.

Un consul şi ataşatul de interne, prezenţi la fata locului, au confirmat următoarele: microbuzul românesc implicat în accident se deplasa de la Galaţi la Milano, avea 19 pasageri şi doi şoferi, toţi cetăţeni români. Din microbuz, trei persoane sunt decedate, doi bărbaţi şi o femeie. Restul persoanelor din microbuz sunt transportate la diferite spitale din apropiere.

Cei doi şoferi sunt internaţi la spitalul din Cegled.

Autorităţile competente din România au fost anunţate cu privire la datele celor decedaţi şi răniţi în vederea anunţării familiilor acestora.

Din datele preliminare, se pare că accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat practic în spatele microbuzului, cu viteză mare (microbuzul se deplasa cu viteză redusă, în coloană, având în vedere că traficul era lent pe acea porţiune). Din cele nouă maşini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostradă.

Misiunea diplomatică a României la Budapesta este în legătură permanentă cu autorităţile din ţara de reşedinţă referitoare la acest accident. Ambasada României la Budapesta este pregătită să acorde asistenţă şi protecţie consulară în limita competenţelor legale”.

Sorin Amarinei, proprietarul microbuzului: „Nu există urmă de frânare”

Sorin Amarinei, patronul firmei care avea în proprietate unul dintre microbuzele implicate în accident a explicat, la Digi24, care au fost cauzele ciocnirii.

Cel mai afectat microbuz este cel al firmei noastre, cel proiectat în șanț. Mașina staționa în momentul impactului, atunci când a intrat TIR-ul în el. Se va vedea acest lucru după ce se va citi cardul șoferului. Circulația era blocată pe autostradă și mașinile se opriseră în coloană. Toate mașinile aveau avariile aprinse. Nu există nicio urmă de frânare, cel mai probabil șoferul TIR-ului a adormit la volan. În microbuz erau 19 persoane și cei doi șoferi. Trei persoane sunt decedate. Toți pasagerii sunt la spital”, a spus Sorin Amarinei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri