S. Oprescu propune organizarea unui referendum pe tema câinilor maidanezi

Data publicării:
sorin oprescu mediafax 2 -1

 

Primarul general a declarat că a revenit în țară abia astăzi, de aceea nu a avut până acum o reacție pe tema copilului de patru ani ucis de maidanezi.

„Sufletește sunt alături de dvs. în momentele prin care treceți”, le-a spus Sorin Oprescu părinților copilului ucis de câine.

„Această problemă nu se poate realiza decât prin unitate și solidaritate”, a adăugat edilul-șef.

Primarul Capitalei a propus organizarea unui referendum pe această temă, în ultima duminică din septembrie sau prima din octombrie.

„Consider necesară declanșarea imediată a unui referendum local pentru a afla opinia populației, legată de eutanasierea sau nu a câinilor comunitari. Voi face exact ceea ce decide populația. Convoc ședinta Consiliului Local al Municipiului București, vineri 6 septembrie, ora 12”, a spus Sorin Oprescu.

„Referendumul trebuie comunicat populației cu 20 de zile înainte de ziua desfășurării, care ar putea fi ultima duminică din septembrie, sau prima din octombrie. Trebuie să stabilim măsurile imediate și să acționăm în această situație de criză. Nimeni nu își dorește să ajungă în situații din astea tragice, dar toți am crezut că există și altă cale, cea a legislației de acum. Respectuos, am respectat legea. Dar iată că viața ne dovedește că nu a fost așa”, a declarat primarul Capitalei.

Edilul a spus că „în modul cel mai sigur” va cere modificarea legii și a adăugat că va crea presiune în acest sens.

Întrebat de jurnaliști de ce a făcut declarații la trei zile de la incident, Sorin Oprescu a afirmat că a fost plecat din țară, la un control medical.

Oprescu a adăugat că se simte „la fel ca toți ceilalți care au gândit și au făcut această lege și sper să se simtă și ei”.

„Timp ce cinci ani de zile am încercat toate metodele pe care mi le-au propus”, a spus primarul Capitalei.

„Am sterilizat încontinuu”, a spus Sorin Oprescu, adăugând că nu are o statistică în acest sens.

„În fiecare zi, rata de prindere e de 40 de câini. E foarte puțin, pentru trei echipaje, vrem să ajungem până la 200”, a spus edilul-șef.

Sorin Oprescu a spus că au fost eutanasiați câinii bolnavi, conform legii.

„Niciun ONG nu primește bani din partea primăriei”, a spus Sorin Oprescu.

„Promit că o să respect părerea bucureștenilor la acest referendum. Nu am chef să mai aștept până se va hotărî cineva să pună legea în discuție. Eu nu am să uit niciodată acest moment de cumpănă pentru toată lumea”.

Întrebat dacă va demisiona după acest incident, Sorin Oprescu a declarat: „De ce să îmi dau demisia? Sunteți convinsă că vina îi aparține lui Oprescu? Dacă aș ști că aș aduce copilul ăla înapoi, plec în cinci secunde”. 

95% nu vor acești câini, 5% sunt mai vocali, au senzația că sunt europeni”, a spus Oprescu.

Întrebat de ce INML nu a fost contact de nimeni de la Primărie, Sorin Oprescu a spus: „Ce să le spun, vorbe?”

Sorin Oprescu a menționat că referendumul va costa 4 milioane de euro și va avea o singură întrebare: „Sunteți de acord cu măsura radicală?”

„Prioritățile (de strângere a câinilor – n.r.) pentru noi au fost școlile, parcurile, complexurile comerciale. Sunt mașini care vin seara în București, dau drumul câinilor la marginea Bucureștilor după care pleacă. Oamenii s-au dus să strângă... au mâncat bătaie. A fost nevoie să așez Poliția Locală în spatele lor”, a mai spus edilul Capitalei.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Sorin Oprescu a precizat că că referendumul local îo va da „dreptul” să pună presiune pe Parlament, „să scoată o lege în folosul cetățenilor”.

Refuz să cred că parlamentarii nu iau în calcul ce-și doresc cetățenii, pentru securitatea lor și a copiilor lor”, a adăugat el.

Sorin Oprescu a mai spus că cheltuielile ASPA  sunt cu hrana animalelor, sterilizarea câinilor, crotalierea acestora.

Am încercat să mă descurc cu banii pe care îi aveam la dispoziție”, a declarat el.

Întrebat despre adăpostul de câini Dogtown, primarul a spus: „Am avut plângere penală la Parchetul General pentru așezământul acela de câini. Nu am cheltuit un leu din banul public. Un leu!”

Am vrut și vreau în continuare să-i sprijin, tot din sponsorizări, cu bani dați de oameni de bine, să ajungă la 10.000 de câini”, a adăugat primarul. 

„Am avut 500 de oameni la ASPA, dar au rămas 250, din cauza legii cu reducerea personalului. Am vrut să fac Poliția Animalelor, dar nu s-a putut”.

Sorin Oprescu a comentat și declarația președintelui Traian Băsescu, care a făcut apel la Guvern să emită o ordonanță de urgență, prin care câinii care nu vor fi adoptați să fie eutanasiați: „Este părerea venită din experiență a unui om care a fost primar general al Capitalei. Tot ce a spus a fost adevărat”.

_____________________

Sorin Oprescu a păstrat tăcerea timp de trei zile de la incidentul în care un copil de 4 ani a decedat după ce a fost mușcat de mai mulți câini, lângă parcul Tei din București.

Singurul care a făcut declarații a fost Răzvan Bănescu, coordonatorul proiectului din cadrul Asociației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, o instituție aflată în subordinea Primăriei Generale a Capitalei, și care se plângea că ASPA este insuficient finanțată și că nu are suficient personal pentru a prinde câinii maidanezi.

Sorin Oprescu promitea că din septembrie 2012 va demara o campanie de sterilizare, în colaborare cu una dintre cele mai importante organizații pentru animale din București, în paralel cu acțiunile ASPA.

Rezultatele campaniei nu au fost niciodată anunțate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri