Salariile președintelui, premierului și ale altor 46 de demnitari cresc de luna viitoare. Gabriel Oprea: Nu este un act populist

Data publicării:
gabriel oprea

Foto: psd.ro

Astfel, președintele țării, premierul, președinții celor două camere ale Parlamentului, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și șefii serviciilor de informații vor câștiga mai mult începând cu luna viitoare, în baza unei ordonanţe de Guvern, a spus Gabriel Oprea. El a precizat că indemnizațiile vor fi mărite pentru 48 de funcții de demnitari. Totuși, Gabriel Oprea nu a spus cu cât vor fi mărite aceste indemnizații.

Îmi asum atât corectitudinea, cât și oportunitatea acestei măsuri. Consider că salarizarea din sistemul public nu e un act populist, ci o exigență în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că e normal ca un președinte de țară europeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro”, a spus Gabriel Oprea.

Premierul interimar a mai afirmat că, „până la sfârșitul acestui an” vor avea loc creșteri de salarii în tot sistemul public. El a vorbit despre un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii, care urmează să fie discutat cu sindicatele și care ar urma să ajungă la Parlament în septembrie, când începe noua sesiune parlamentară. Potrivit acestui proiect de lege, însă, salariile ar urma să crească în sistemul bugetar începând cu 1 ianuarie 2016. 


Gabriel Oprea a spus că, prin ordonanța de astăzi, ca și prin legea privind creșterea salariilor bugetarilor, vor fi atrași și păstrați în sistem oameni competenți, care să ofere servicii de calitate cetățenilor.

Vreau să dau următorul exemplu: în justiție, salariile sunt cu mult mai mari decât media din celelalte instituții. Consider că modul bun în care funcționează azi instituțiile din zona justiției se datorează și remunerației pe care procurorii și judecătorii o primesc. Nu văd de ce nu s-ar întâmpla și în celelalte zone ale administrației publice. Sunt convins că o creștere a salariilor va atrage competență și servicii publice mai bune pentru cetățeni", a afirmat el.

Gabriel Oprea a adăugat că, oriunde în lume, salariile mici generează corupție și incompetență.

Nu spun că le justifică, ci doar că sunt o cauză majoră a acestor fenomene”, a susţinut el.

Suntem perfect conștienți că îmbunătățirea actului administrativ implică mai multe aspecte decât remunerația lunară a celor din sistem. Dar am luat lucrurile în ordinea lor firească”, a adăugat premierul interimar. 

Președintele și premierul, în favoarea creșterii indemnizațiilor

Preşedintele Klaus Iohannis laudă intenţia Guvernului de a majora salariile demnitarilor. Este o decizie înţeleaptă care previne corupţia, spune şeful statului.

Remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o poziţie rezonabilă poziţia în stat. Știu că miniștrii, de foarte multe ori, sunt în situaţia ca în propriul minister un număr de funcționari să aibă o remunerație mai mare decât ministrul, lucru care nu poate fi o soluție. Cred că din rațiuni populiste nu s-a rezolvat această chestiune”, a spus șeful statului.

Și premierul Victor Ponta se declara în favoarea creșterii indemnizațiilor demnitarilor.

Nu e normal ca președintele, prim-ministrul sau președinții Camerelor să câștige mai puțin decât cine știe ce angajat dintr-o instituție militarizată sau dintr-o companie de stat”, spunea el.

Guvernul vrea cinci categorii de salarizare, la care să fie raportate lefurile bugetarilor. Iar salariile se calculează în funcție de studii, experiență și performanță. Profesorii ori funcționarii publici debutanți sau medicii stagiari ar urma să fie plătiți cu 1200 de lei. Potrivit cifrelor oficiale, cel puțin 900.000 de angajați ar urma să câștige mai mult.

Proiectul ar putea fi trimis Parlamentului, pentru adoptare, în septembrie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri