Satele unde se ajunge doar cu scara

Data publicării:
inelet scara meetsun.ro

FOTO: meetsun.ro

O scară este singura punte de legătură cu civilizația. Ea este formată din zeci de trepte din lemn înfipte în calcarele Munților Cernei.

Încărcat cu sacoşe pline cu mâncare, Avram Cionca pornește pe drumul spre casă. Urcă treaptă cu treaptă pe scara şubredă timp de zeci de minute. Destinația - satul Ineleț, unul din cele patru din vârful Munților Cernei. Odată urcată stânca, mai trebuie luat la pas muntele. Oamenii se opresc din când în când să îşi tragă sufletul. După două ore, omul a ajuns acasă, în satul Ineleţ. Aici mai găseşti câteva case răsfirate și vreo 20 de oameni.

„Sunt gospodari și fiecare se gospodărește. Deci își pune tot ce are nevoie. Porumb, cartofi, ceapă, morcovi”, spune Avram Cionca, localnic.

Deşi pare greu de crezut, există şi o şcoală, unde învaţă doar trei copii. Oamenii au și o biserică, dar stă închisă pentru că preotul vine doar la sărbătorile mari. La rândul lui, poștașul urcă o dată pe lună, iar medicii nu au ajuns aici niciodată.

Dacă te îmbolnăvești te duci la drum și te duci la medic. Și pe pari coboară omul să îl scape cu viață. Fac pari așa... Și îl pun pe pari și îl coboară”, povestește o bătrână din sat.

„Eu cam demult nu am coborât că sunt cam bolnav”, spune un alt localnic.

O altă variantă este să ocolească tot muntele pe o potecă îngustă, dar numai pe cal. Însă niciun localnic nu are un astfel de animal. Doar când se fac aprovizionări pentru iarnă, primăria le împrumută oamenilor câţiva cai. Dacă ar fi să meargă pe jos, localnicii ar face mai bine de o zi şi-o noapte pe munte.

FOTO: meetsun.ro

Încercăm să îi aprovizionăm toamna. Diferiţi comercianți vin aici cu microbuzele. Oamenii vin îşi cumpără alimentele, le urcă cu caii - numai aşa se poate urca - şi se aprovizionează până la primăvară”, a spus Nicolae Novăcescu, primarul comunei Cornereva, din care face parte satul Ineleţ.

Ineleț, Scărișoara, Cracu Mare și Țațu sunt cele mai izolate sate din județul Caraș-Severin. În total, aici trăiesc în jur de 100 de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri