Scandalul ANAF-Intact. Fiscul reacționează după acuzațiile care i-au fost aduse

Data publicării:
masina anaf la antene intact foto radu tudor

Foto: Radu Tudor 

Astfel, ANAF a precizat că la sediul televiziunilor din grupul Intact s-au prezentat patru executori fiscali care au înmânat notificările de evacuare.

În total patru echipe, formate din 11 executori fiscali s-au deplasat la cele 48 de sedii sociale înregistrate pe proprietățile, care după condamnarea lui Dan Voiculescu, au revenit statului. 

ANAF arată, într-un comunicat de presă, că la 26 de sedii sociale sau puncte de lucru procedura de notificare nu a putut fi realizată deoarece fie nu s-a găsit un reprezentant al societății, fie au refuzat primirea notificărilor. 

Redăm comunicatul ANAF integral:  

„Referitor la informațiile vehiculate în presă în ultimele zile, Agenția Națională de Administrare Fiscală face următoarele precizări:

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, în calitate de organ împuternicit conform prevederilor OG nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român, proprietar al imobilelor din Șoseaua București-Ploiești nr. 25-27, strada Gîrlei, nr 1B, și strada Gîrlei nr. 1D, a emis în condițiile legii notificările de evacuare către persoanele juridice care își desfășoară activitatea în imobilele confiscate de instanță. Măsura a fost luată în vederea punerii în executare a măsurilor dispuse prin Decizia penală nr. 888/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București și rămasă definitivă.

În acest sens, luni, 15 februarie, 4 echipe formate din 11 executori fiscali s-au deplasat la adresele respective, pentru identificarea societăților comerciale înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului cu 48 de locații (sedii sociale și puncte de lucru);

  • Deplasarea s-a făcut cu cele patru autoturisme, singurele aflate în utilizarea Serviciului executări silite și cazuri speciale și a Serviciului valorificare sentințe penale din DGRFP București. Mașinile sunt inscripționate cu sigla ”ANAF” și cu sintagma ”Executări silite”;

  • În Șoseaua București-Ploiești s-a deplasat, la ora 14.30, un singur echipaj format din 4 executori fiscali, care au solicitat la recepție prezența unei persoane care să aibă calitatea de administrator sau împuternicit. Au fost îndrumați la un alt sediu;

  • Executorii fiscali au prezentat legitimațiile de serviciu și ordinele de deplasare emise individual;

  • Au fost legitimate doar 4 persoane, pentru a li se înmâna notificările, conform procedurii. Legitimarea a fost necesară pentru a le fi înscrise datele pe exemplarul al doilea al notificării.

  • Au fost înmânate 10 notificări, cu confirmare de primire;

  • Pentru 26 de sedii sociale sau puncte de lucru, procedura de notificare nu a fost îndeplinită, pentru că nu a fost găsit niciun reprezentant al societății sau reprezentanții au refuzat primirea notificărilor. În aceste cazuri, notificarea se va face prin poștă cu confirmare de primire;

  • Aparatul de fotografiat a fost folosit numai pentru identificarea imobilelor din strada Gîrlei nr. 1D, respectiv din strada Gîrlei nr. 1 B”, a precizat Fiscul.

Reacția ANAF-ului vine la scurt timp după ce funcționarii Fiscului s-au arătat nemulțumiți de intervențiile politicienilor în scandalul evacuării televiziunilor menționate.  Mai mult, funcționarii au reclamat că executorii fiscali sunt supuşi la jigniri şi, uneori, la violenţe fizice.

ANAF a dat, luni, termen de cinci zile televiziunilor din grupul Intact să evacueze clădirile în care își desfășoară activitatea. În urma acestui eveniment, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu l-a chemat pe premierul Dacian Cioloș în Parlament să dea explicații pentru ceea ce el a numit un „atac inacceptabil și un plan bine pus la punct de suspendare a democrației”. 

Premierul Dacian Cioloș a explicat, miercuri, în Parlament că ANAF a acționat legal în baza unei hotărâri judecătorești și că singurul lucru care i se poate imputa este modul în care a acționat, și anume „atitudinea de intimidare”. 

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a avut și el o reacție în acest scandal, care i-a atras un val de critici și a dus la scăderea popularității lui în mediul online. 

Libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă din partea ANAF mi se pare nepotrivită, dacă nu discutabilă”, a spus Klaus Iohannis, la întrebarea unui jurnalist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri