Scandalul dezinfectanților diluați | Moise Guran: De ce SRI nu dă un punct de vedere? 

Data publicării:
moise guran

Jurnalistul a precizat că dezvăluirile privind dezinfectanții diluați ne arată amploarea sistemului de șpagă din Sănătate.

„Dezvăluirile care s-au făcut în ultimele zile ne arată că, de fapt acolo este un mare sistem de șpagă. Când spun sistem nu mă refer doar la mafia care îl patronează ci și la sistemul legislativ care permite aceste tipuri de achiziții”, a spus Moise Guran. 

Moise Guran a precizat că procurorii care vor instrumenta anchetele penale trebuie să se uite la toți cei care sunt vinovați nu doar la cei care au făcut achizițiile. De asemenea, jurnalistul a spus că așteaptă un punct de vedere din partea SRI, deoarece aceasta este o chestiune de securitate națională. 

„Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că un caz mai flagrant de amenințare la adresa securității în care îți mor mii de oameni din cauza corupției în fiecare an, noi nu am mai avut până în momentul de față. Există niște informații și informațiile vin de la Tolontan că SRI a știut despre ce se întâmplă sau a avut niște informații, niște fire încă din anul 2010. Și totuși, până în zilele noastre, nimic nu s-a clintit în acest sistem. Până în acest moment nu am avut nicio reacție de la Serviciul Român de Informații, Eu aș vrea să dea un punct de vedere și SRI-ul. Dacă SRI-ul a știut despre așa ceva. Vor fi niște anchete penale în desfășurare și în anchetele astea penale aș vrea să intre toată lumea, adică procurorii să vadă toți vinovații nu doar pe cei care au făcut achizițiile de produse diluate. Pentru că altfel lucrurile se pierd”, a spus jurnalistul. 

Moise Guran a atras atenția și asupra faptului că România exportă aceste dezinfectante în țări precum Bulgaria și Republica Moldova. 

„Statisticile arată că România și exportă în Bulgaria și Republica Moldova, nu știu dacă și în cazul dezinfectanților este la fel ca în cazul parfumurilor: alea proaste sunt bune în străinătate, sau le exportăm și lor moarte”, a conchis jurnalistul. 

Scandalul dezinfectanților diluați

Cătălin Tolontan și Gazeta Sporturilor au publicat începând cu 25 aprilie o serie de investigații privind diluarea intenționată a dezinfectanților din spitale. 

În centrul investigațiilor este firma Hexi Pharma, producător de substanțe dezinfectante și lider de piață, care a livrat produse inclusiv pentru Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică (Spitalul de Arși), unde au fost internate mai multe victime ale tragediei de la Colectiv și care au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești. 

Compania a negat acuzațiile și a spus că nu au livrat dezinfectante Spitalului de Arși. 

După această precizara a companiei Hexi Pharma, Inițiativa România a publicat lista contractelor Hexi Pharma pe  și a arătat că „în 2015, compania Hexi Pharma a avut 20 de contracte cu Spitalul de Arși cu o valoare totală de 26.150,7 de euro. Contractele au fost obținute prin încredințare directă, nu prin licitație”. 

De asemenea, Rise Project a dezvăluit că prețul dezinfectantelor din spitale era umflat de 10 ori, adică compania ar fi cumpărat din Germania, printr-un offshore al patronului, substanţele şi le-ar fi revândut în România de 10 ori mai scump. 

Ministrul Sănătății: Pacienții sunt în siguranță în spitale 

În urma tuturor acestor dezvăluiri, Ministerul Sănătății a cerut controale la mai multe spitale din țară, în urma cărora a stabilit că 5 % din substanțele folosite în spitale sunt neconforme. Mai mult, ministrul Sănătății a afirmat că pacienții sunt în singuranță în spitale. 

De asemenea, Patriciu Achimaş-Cadariu a spus că s-au luat măsuri pentru ca dezinfectanţii care nu au trecut probele de laborator să nu mai fie folosiţi. 

Întrebat câţi români ar fi putut muri din cauza infecţiilor căpătate în spitalele care au folosit dezinfectanţi diluaţi, ministrul Sănătăţii a spus că nimeni nu poate face o astfel de estimare. Şi nici una referitoare la numărul de infecţii. Patriciu Achimaş-Cadariu spune şi că o astfel de situaţie – în care substanţele folosite în spitale să fie diluate – nu se întâmplă în alte ţări.

Citiți și: 
Patriciu Achimaş-Cadariu: Bun sau rău, este singurul sistem de sănătate pe care îl avem
Dezinfectanții diluați scot oamenii în stradă
Numărul infecțiilor intraspitalicești a crescut cu 35% față de 2010
Rise Project: Prețul dezinfectanților din spitale, umflat de zece ori
Dosar penal în scandalul dezinfectanţilor
Dezinfectanți diluați pentru spitale. Parchetul General începe o anchetă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri