Scenariu răsturnat. Aducerea lui Omar Hayssam în România, misiune neautorizată pe teritoriul altui stat

Data publicării:
omar hayssam - 1110715-Mediafax Foto-Razvan Chirita

O operațiune strict secretă, pe măsura celui mai căutat terorist din România. O misiune pregătită în amănunt, despre care puțini oameni au știut. O extrădare pe timp de noapte, cu aeroporturi, avioane și mașini conduse de ofițeri ai serviciilor secrete. Aducerea lui Omar Hayssam în țară, căci despre asta este vorba, pare să fie desprinsă dintr-un film cu spioni.

Cum a fost adus și de unde a fost adus, aceste detalii rămân încă neclare. Pentru că, la capătul unei zile în care opinia publică tocmai conturase un posibil scenariu al extrădării, totul a fost răsturnat de președintele Traian Băsescu. Șeful statului a contrazis toți oficialii care vorbiseră înaintea sa.

La ora 17.35, șeful statului a făcut declarația de presă, de la Cotroceni, în care toate datele anterioare au fost date peste cap.

„Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare”, a declarat șeful statului.

Declarația președintelui „Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat?” a venit să răstoarne tot ceea ce se știa despre extrădarea lui Omar Hayssam. Asta, la sfârșitul unei zile în care s-au vehiculat scenarii după scenarii despre aducerea în România a unuia dintre cei mai căutați infractori condamnați, pornind de la comunicatul afișat pe site-ul Administrației Prezidențiale la primele ore.

Dimineata, însă, premierul, cu siguranța unui demnitar care a fost ținut permanent la curent, sărbătorea victoria a nenumărate instituții implicate în misiune, toate parte a Executivului.

„Am fost informat când s-a plecat spre și când s-a întors. Este un succes al unor instituții ale statului: SIE, SRI, MApN, Ministerul de Externe, al Justiției, de Interne - acestea sunt cele implicate. Eu vă zic cine a muncit ca să se intâmple astea. Aste un semn foarte bun, pentru că România este o țară serioasă, o țară puternică, este capabilă să tragă la răspundere. Ar fi fost extrem de periculos să avem scurgeri de informații și este meritul instituțiilor implicate și a celor care au știut că nu au comunicat decât după ce avionul militar a aterizat la București”, a spus Victor Ponta, la ora 12.05.

Seară însă, Președintele pare să-l fi scos total din joc pe șeful Guvernului. Traian Băsescu excludea din ecuație atât varianta Siria, cât și implicarea altor instituții în afara serviciilor secrete. Cât despre aeronava militară, nici vorbă să fi existat.

Premierul nu a fost însă singurul contrazis de șeful statului. Ministrul Internelor a făcut, tot dimineață, o demonstrație de lipsă de informații.

„Nu vă pot da amănunte. Nu vă pot preciza (când a venit). Nu cunosc alte elemente, dacă aș ști tot nu le-aș da”, a spus Radu Stroe, la ora 10.40.

Ce se știe sigur

Deocamdată, certe sunt următoarele: Omar Hayssam se află în România după ce a fost căutat timp de șapte ani. Asta a confirmat chiar si șeful CSAT, presedintele Traian Basescu.

Imediat ce a ajuns în țară, Omar Hayssam a fost transportat la arestul Poliției Române. Pe parcursul zilei el a făcut și vizita medicală, iar apoi anchetatorii i-au făcut și fotografii pentru actualizarea documentelor expirate. Acum trebuie stabilită procedura de transport către penitenciar.

Cel mai probabil la începutul săptămanii viitoare, Omar Hayssam va fi încarcerat la penitenciar.

Omar Hayssam va sta 21 de zile în carantină, timp în care i se vor face o serie întreagă de analize medicale, dar și teste psihologice. Apoi urmează să fie stabilit oficial regimul de detenție al sirianului. După toată această perioadă se va afla dacă va ispăși pedeapsa de 20 de ani la Penitenciarul Rahova sau va fi mutat la Penitenciarul Giurgiu, specializat pentru infractori deosebit de periculoși.

Jurnaliștii răpiți primesc satisfacție

Aducerea în Romania a sirianului vinovat de terorism a fost salutată, în primul rând, de jurnaliștii răpiți în 2005.

„Chiar nu mă așteptam să fie adus în țară pentru că modul în care s-au derulat evenimentele după aducerea noastră în 2005 a dovedit un singur lucru: autoritățile au încercat cât au putut de mult să mușamalizeze acest caz, această afacere. Omul asta dacă își dă drumul la gură pe mulți o să popească”, a spus Ovidiu Ohanesian.

„Pentru mine, ceea ce s-a întâmplat în această dimineață este doar un pas normal din punctul de vedere al unui sistem de justiție și de ordine publică și siguranță care funcționează într-o societate civilizată. Și, este adevărat, trebuie să remarc că a fost făcută o promisiune și s-a respectat, deși foarte puțină lume credea”, a declarat Marie Jeanne Ion, despre extrădare.

Omar Hayssam este așteptat să dea declarații în două dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată și în alte două aflate încă în cursul urmăririi penale la DIICOT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri